După ce a scăpat de dictatura lui Zine Al-Abidine Ben Ali, Tunisia îşi deschide porţile în faţa investitorilor străini. În domeniul agricol, noul guvern a pregătit o ofertă de 10.000 hectare, pe care le pune la dispoziţie sub formă de concesiune.
Oferta va fi deschisă începând cu luna iulie, iar contractele vor fi încheiate până în septembrie, când începe sezonul agricol. Acesta este o premieră pentru Tunisia, ţară care după 23 de ani de totalitarism încearcă acum să devină mai atractivă din punct de vedere economic.
Banii obţinuţi de pe urma concesionărilor de terenuri agricole investitorilor străini vor fi folosiţi pentru crearea de noi locuri de muncă şi încurajarea exporturilor. Europa şi China sunt principalele ţinte.
Sectorul agricol tunisian, de multe ori afectat de secetă, contribuie cu aproximativ 12 procente la produsul intern brut şi reprezintă 11 la sută din totalul exporturilor. De asemenea, este principalul angajator. Regiunea de sud şi centru este însă mai puţin dezvoltată.
Anul acesta, producţia de cereale a Tunisiei este evaluată la 2,1 milioane tone, inclusiv 1,2 milioane tone de grâu dur şi 700.000 tone de orz. Potrivit estimărilor oficiale, Tunisia ar mai avea nevoie să importe în 2011 doar 0,6 milioane tone de cereale, pentru a satisface nevoile interne.