Toţi operatorii economici din România, care desfăşoară activităţi în domeniul producerii şi comercializării produselor alimentare, vor trebui să se înregistreze gratuit într-un Registru al Industriilor Alimentare (RIA) gestionat de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR), potrivit unui proiect de act normativ publicat pe site-ul MADR.
Obligaţia de înscriere în RIA este valabilă pentru toţi operatorii economici de pe piaţă din domeniul producţiei de lapte şi produse lactate, carne şi produse din carne, pâine şi a produselor de morărit şi panificaţie, al prelucrării şi conservării fructelor şi legumelor, uleiurilor şi grăsimilor vegetale alimentare, zahărului şi produselor zaharoase, băuturilor, amidonului, glucozei şi drojdiilor de panificaţie, al aromelor şi a sosurilor utilizate în industria alimentară, fabricării altor produse alimentare.
Sunt excluşi de la obligativitatea înscrierii în RIA cei care produc alimente în gospodării individuale pentru consumul propriu
Potrivit proiectului de act normativ, înscrierea în RIA se va face pentru toţi producătorii de alimente indiferent de forma de organizare, tipul de proprietate, de capital, respectiv societăţi comerciale, întreprinderi individuale, întreprinderi familiale sau persoane fizice autorizate.
În schimb, reglementările acestui act normativ nu se vor aplica alimentelor produse în gospodării individuale pentru consumul propriu.
În aceste reglementări nu sunt incluse hrana pentru animale, animalele vii, în afara cazurilor în care ele sunt pregătite pentru introducerea pe piaţă pentru consumul uman, plantele înainte de a fi recoltate, medicamentele, cosmeticele, tutunul şi produsele din tutun.
Potrivit proiectului de act normativ, producătorii de alimente se vor înscrie în RIA cu datele de identificare şi de contact, activitatea economică şi denumirea produselor, urmând să fie verificaţi dacă la fabricarea produselor respectă etapele procesului tehnologic de fabricaţie şi compoziţia produsului declarată în caietul de sarcini, dar şi respectarea condiţiilor de calitate impuse de lege. Confidenţialitatea documentelor primite pentru înscrierea în RIA este obligatorie pentru gestionarul registrului.
Desfăşurarea activităţilor comerciale cu produse alimentare, fără înscrierea în RIA, atrage sancţiuni importante
Certificatul de înscriere în RIA este valabil pentru o perioadă de 5 ani de la data emiterii.
Desfăşurarea activităţilor de producere şi comercializare a produselor alimentare de către operatorii economici, fără înscrierea în RIA, se va sancţiona cu o amendă cuprinsă între 1.000 lei şi 2.000 lei, iar pentru nerespectarea etapelor procesului tehnologic de fabricaţie declarat cu amendă cuprinsă între 2.000 lei şi 4.000 lei.
De asemenea, se mai aplică sancţiuni între 4.000 şi 8.000 de lei pentru nerespectarea compoziţiei produsului declarat şi pentru interzicerea accesului în unitate şi secţia de producţie a organelor de inspecţie şi control.
RIA se va înfiinţa pentru monitorizarea activităţii din industria alimentară şi pentru a cunoaşte cantităţile de alimente ce se produc în România. Prezenta hotărâre intră în vigoare la 30 de zile de la data publicării în Monitorul Oficial al României.
sursa: Agerpres