Producţia agricolă a situat România pe locul opt în UE-27 în anul 2010, cu o valoare de 14,234 miliarde euro, exprimată în preţuri de bază la nivelul anului 2009 (valori estimative), potrivit unei analize comparative privind economiile României şi a Uniunii Europene, realizată de consilierul de stat al primului ministru, Andreea Paul Vass.
Potrivit analizei, citate de Agerpres, valoarea medie a producţiei în agricultură în UE-27 a fost de 12,481 miliarde euro. Statele poziţionate mai slab decât România au fost Grecia, Danemarca, Belgia, Portugalia, Austria, Ungaria, Irlanda, Suedia, Finlanda, Bulgaria, Cehia, Slovacia, Lituania, Slovenia, Letonia, Cipru, Estonia, Luxemburg şi Malta.
Documentul mai arată că valoarea adăugată brută în agricultură, exprimată în preţuri de bază la nivelul anului 2009 (valori estimative) situează România tot pe locul 8 în UE-27, cu o valoare de 6,389 miliarde euro, peste valoarea medie a indicatorului la nivelul UE-27, de 4,926 miliarde euro. Printre ţările situate sub poziţia României se numără Grecia, Austria, Portugalia, Belgia, Ungaria, Danemarca, Bulgaria, Suedia şi Finlanda.
Valoarea adăugată brută în agricultură a scăzut cu aproape 7% în ultimul trimestru din 2010, faţă de aceeaşi perioadă din 2009
Valoarea adăugată brută în agricultură, pescuit şi vânătoare a scăzut, însă, cu 6,9% în trimestrul III din 2010, faţă de perioada similară din 2009, scădere ce poziţionează România pe locul 22 în UE-26 (pentru care există date disponibile) în ceea ce priveşte dinamica valorii adăugate brute în agricultură. La nivelul Uniunii Europene scăderea medie a valorii adăugate brute în agricultură a fost de 1,9%. Scăderi mai mari decât în România au fost înregistrate în Lituania, Ungaria, Cehia şi Slovacia.
Scăderea a fost totuşi mai moderată în trimestrul III din 2010, faţă de trimestrul anterior din acelaşi an, respectiv de 0,8%, comparativ cu media europeană, de minus 1,3%, poziţionând România pe locul 18 în UE-26 (pentru care există date disponibile). Ţările în care în perioada respectivă a fost înregistrată o scădere mai mare a valorii adăugate brute în agricultură decât în România au fost Spania, Austria, Italia, Slovenia, Finlanda, Lituania, Cehia şi Slovacia.