Reducerea TVA la pâine şi produse din panificaţie ar putea deveni realitate începând cu trimestrul al treilea din acest an pentru o perioadă de cel puţin şase luni, consideră ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
„Vom încerca din acest an să reducem TVA la 9%, în primul rând la pâine şi panificaţie şi pe urmă la morărit. Preconizez că am putea introduce această măsură în trimestrul trei al acestui an, condiţionată însă de o discuţie cu Ministerul de Finanţe şi cu reprezentanţii Fondului Monetar Internaţional (FMI), care se vor întoarce în România la sfârşitul lunii iulie”, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Daniel Constantin.
FMI nu recomandă reduceri de TVA
Şeful misiunii FMI pentru România, Jeffrey Franks, a declarat că nu recomandă reduceri de TVA în anumite domenii, sectoare sau produse, însă şeful MADR consideră că reprezentanţii organismelor internaţionale au avut această poziţie pentru că au avut foarte multe măsuri de discutat. „Cu creditorii nu este foarte uşor. Am avut o primă discuţie cu cei de la FMI, dar în care am cerut să mărim salariile şi să returnăm CASS la pensii. A fost deja prea mult. Cred însă că după trei luni, dacă vor vedea impactul politicilor pe care le vom susţine din punct de vedere al bugetului, dacă reuşim să-i convingem că avem politici sustenabile precum şi că o taxă redusă (TVA n.r.) ar putea aduce bani suplimentari la buget, nu cred că nu vor fi de acord. Până la urmă ei nu au decât un obiectiv: să se asigure că acei bani pe care îi împrumută se întorc la creditori”, a explicat şeful MADR.
În panificaţie evaziunea depăşeşte 70%
Potrivit acestuia, analiza prezentată de asociaţia patronală din morărit şi panificaţie ROMPAN este convingătoare şi din acest motiv a fost deja constituit un grup de lucru la MADR pentru a face toate calculele necesare. „Am discutat cu preşedintele Rompan şi pe mine personal calculele m-au convins, dar trebuie să-i convingem şi pe cei de la Ministerul de Finanţe. Consider că acest experiment trebuie să dureze minimum şase luni ca să vedem dacă scoatem la suprafaţă economia gri. Evaziunea fiscală în panificaţie este de 71% în prezent şi la acest procent s-a ajuns când TVA a crescut de la 19-24%. Creşterea de la 50%, la 71% s-a văzut în numai două luni după majorarea TVA”, a subliniat Constantin.
În opinia acestuia, dacă în termen de 4-6 luni se va vedea o îmbunătăţire a sistemului, va fi redusă TVA la toate produsele alimentare de bază.
sursa: Agerpres