Gigantul bancar olandez a emis primul său raport din 2022 cu privire la sectorul agro-alimentar, în care sunt menţionate în continuare anumite îngrijorări legate de evoluţia preţurilor la alimente.
Astfel, potrivit estimărilor Rabobank, anul acesta e foarte probabil să ne aşteptăm ca preţul cerealelor şi seminţelor oleaginoase, dar şi a uleiului de palmier, a cafelei şi zahărului să rămână la un nivel ridicat, din cauza condiţiilor climatice nefavorabile, a perturbărilor de la nivelul lanţurilor de aprovizionare şi a tensiunilor logistice.
Analiştii de la Rabobank prevăd că preţurile ridicate la alimente, care au atins cote îngrijorătoare în a doua parte a anului trecut, vor fi o caracteristică de care nu vom scăpa în 2022. În Europa, ochii vor fi aţintiţi asupra Rusiei pentru a vedea dacă taxa sa la export va afecta în mod semnificativ aprovizionarea cu grâu, deşi se aştepta să existe un mic excedent de grâu.
Fenomenul La Niña
Specialistul în alimentaţie şi agrobusiness a constatat că modelul meteorologic La Niña, atât de îndrăgit de fermierii australieni, cel puţin până la recoltare, a avut un impact negativ în regiunile cheie producătoare de cereale din America de Nord şi de Sud. Acest lucru va accentua şi mai mult presiunea asupra producţiei alimentare globale, notează şeful Rabobank pe filiera mărfurilor agricole, Carlos Mera.
Potrivit acestuia, costurile ridicate la inputuri au fost de asemenea un factor perturbator pentru cultivatori. "În mod normal, atunci când fermierii la nivel global văd preţuri atât de mari, sunt dispuşi să investească pentru a obţine o recoltă mai bună, însă acest lucru e mai puţin probabi să se întâmple acum, în condiţiile în care şi preţurile la îngrăşăminte şi la erbicide au explodat în ultimul an", a precizat specialistul Rabobank, exluzând total posibilitatea revenirii la preţurile de dinainte de pandemie în 2022.
Inflaţia pune presiune pe fermieri şi pe consumatori
"În timp ce perturbările legate de pandemia Covid-19 se vor diminua, presiunile inflaţioniste şi vremea nefavorabilă vor lovi producătorii, făcându-i incapabili să-şi extindă în mod semnificativ producţia", a spus Mera. În opinia sa, spectrul inflaţiei alimentelor va fi o problemă monitorizată îndeaproape de guvernele din întreaga lume, în special în ţările mai sărace, unde rezidenţii sunt atenţi la creşterea preţurilor la alimentele de bază. Acesta a amintit de scumpiea grâului, care acum câţiva ani a dus la tulburări majore în societăţile vulnerabile, inclusiv la Primăvara Arabă.
Cererea în creştere pentru etanol pe bază de porumb în SUA va afecta, de asemenea, disponibilitatea porumbului pentru produse alimentare pe alte pieţe, avertizează reprezentanţii băncii olandeze. În plus, responsabilităţile sporite de mediu ar avea o influenţă şi mai mare asupra agriculturii în 2022. "Cursa către zero net accelerează, ceea ce afectează deciziile de aprovizionare şi tranzacţionare, precum şi alegerile consumatorilor. Din această cauză, fermierii se vor confrunta cu decizii dificile în 2022, care ar putea avea un impact asupra societăţilor din întreaga lume pentru anii următori", a concluzionat raportul Rabobank.