Producţia mondială de carne în 2020 este de aşteptat să ajungă la 337,3 milioane de tone (echivalent în greutate carcasă), în scădere cu 0,5% faţă de anul anterior, potrivit estimărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Scăderea producţiei de carne de porc - în special în Asia şi mai cu seamă în China - cauzată de impactul pestei porcine africane, influenţează în mare parte această evoluţie, pe lângă o diminuare foarte probabilă a producţiei de carne de vită din India, Australia şi Brazilia, ţări cu tradiţie în acest sector. În schimb, este anticipată o creştere a producţiei de carne de pasăre şi, într-o mai mică măsură, a producţiei de carne de oaie.
Pandemia şi-a lăsat desigur amprenta asupra pieţelor de consum, cu restricţiile şi întreruperile proceselor de producţie care au afectat parţial disponibilitatea mărfurilor. Dar chiar şi aşa se estimează până la finalul anului o creştere de 3,9 procente a volumului de carne comercializat la nivel mondial, până la 37,6 milioane tone. Din cauza crizei Covid-19 ritmul de creştere este evident mai mic decât în 2019 (6,9%).
În ciuda creşterii semnificative a importurilor de carne din partea Chinei, o combinaţie de dificultăţi economice legate de Covid-19, reducerea cererii din sectorul serviciilor alimentare, blocaje logistice şi disponibilitatea limitată a valutelor în unele ţări importatoare de carne a slăbit cererea globală, în comparaţie cu disponibilităţile de export, determinând astfel o scădere a preţurilor internaţionale la carne în acest an. Cea mai puternică depreciere a fost înregistrată pentru carnea de porc, urmată de carnea de pasăre, de vită şi de oaie. Având în vedere că perturbările de piaţă legate de această pandemie vor persista probabil, se aşteaptă ca cererea de carne să rămână redusă în următoarele luni, menţinând sub presiune preţurile internaţionale ale cărnii.