Dacă strategia 'Farm to Fork' va fi implementată aşa cum a fost gândită de către autorităţile europene, transformarea a 25% din suprafaţa agricolă a UE în producţie ecologică va pune o presiune uriaşă pe sistemele agricole convenţionale.
Potrivit datelor oficiale, UE-27 deţine 156,7 milioane de hectare de teren agricol. În 2019, aproape 12,5 milioane de hectare, adică aproximativ 8% din suprafaţa totală, au fost dedicate agriculturii ecologice. Cu toate acestea, obiectivul strategiei „De la fermă la consumator” este ca 25% din suprafaţa agricolă, adică 39,2 milioane de hectare, să fie alocate producţiei ecologice până în 2030. Asta înseamnă o creştere cu 26,7 milioane de hectare faţă de anul 2019.
Portughezul Mario Carvalho, profesor la Universitatea din Evora, a calculat care ar putea fi de fapt preţul pe care va trebui să-l plătim pentru această transformare şi concluzia sa este că extinderea la 25% a suprafeţelor agricole ecologice va reduce producţia totală a UE-27 cu 56,13 milioane de tone, în condiţiile în care cele 26,7 milioane hectarele care vor fi convertite la agricultura bio vor suferi o pierdere de 60% a productivităţii.
„Reducerea producţiei agricole a UE-27, creşterea populaţiei mondiale şi, în consecinţă, a cererii, vor muta producţia către ţările care nu sunt supuse reglementărilor europene. Probabil va avea ca rezultat o reducere a securităţii alimentare şi o creştere a amprentei de carbon a alimentelor consumate. În plus, preţurile produselor ecologice sunt mai scumpe decât cele ale produselor convenţionale. Astfel, ar putea exista o creştere la nivel mondial a preţurilor produselor agricole”, argumentează Mario Carvalho.