În luna martie 2012, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la ouă. Preţul acestora a crescut cu 13,56%, după ce în februarie preţul ouălor înregistrase o creştere cu 12,7 procente, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
De asemenea, s-au înregistrat scumpiri şi la fructe şi legume. Preţul citricelor şi al altor fructe meridionale a crescut cu 2,27 procente în martie, legumele şi conserve din legume sau scumpit cu 2,14 %, iar fructele şi conservele din fructe cu 1,37%, faţă de luna anterioară.
În acelaşi timp, în martie s-au ieftinit uşor laptele de vacă, cu 0,11%, brânza telemea (vacă şi oaie), cu 0,09 procente, iar zahărul cu 0,03%.
Potrivit datelor INS, preţurile produselor alimentare au fost, în martie 2012, în creştere cu 0,42 procente, comparativ cu luna precedentă.
În ceea ce priveşte preţurile produselor nealimentare, acestea au crescut în martie cu 0,32%, fiind înregistrate uşoare scumpiri la combustibili - 1,04%, la energie termică - 0,39% şi la tutun şi ţigări - 0,27%.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,4% în martie 2012, de la 2,59%, nivel consemnat în luna februarie 2012, înregistrându-se un nou minim istoric al ultimilor 23 de ani, potrivit datelor anunţate de INS.