Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, calculat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), a scăzut cu 19% în 2015. Anul care tocmai s-a încheiat este al patrulea an consecutiv de scădere a preţurilor la alimente, pe fondul producţiilor mari şi al încetinirii economiei mondiale, arată datele FAO, publicate pe 7 ianuarie 2016.
FAO publică, lunar, propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate la cereale, uleiuri vegetale, lactate, carne şi zahăr. În decembrie 2015, acest indice a atins o valoare medie de 154,1 puncte, în scădere cu aproximativ 1% faţă de valoarea revizuită de 155,6 puncte înregistrată în luna noiembrie 2015, reiese din datele FAO, citate de Agerpres.
Ofertele abundente, în contextul unei cererii mondiale modeste şi aprecierea dolarului sunt principalele motive pentru tendinţa de scădere care a dominat preţurile alimentelor în 2015, a declarat economistul şef al FAO, Abdolreza Abbassian.
Preţul cerealelor a scăzut cu 15%, iar zahărul s-a ieftinit cu 21% în 2015
Scăderea preţurilor la alimente din luna decembrie 2015 a fost cauzată în principal de o reducere cu 2,2% a preţurilor la carne, la care s-a adăugat diminuarea cu 1,3% a preţurilor la cereale şi cu 1% la produsele lactate, scăderi care au contracarat creşterile de preţuri înregistrate la uleiuri vegetale şi zahăr.
Pe ansamblul anului 2015, indicele preţurilor la cereale a scăzut cu 15,4%, în timp ce preţurile la uleiuri vegetale au atins cel mai scăzut nivel din ultimii nouă ani, iar preţurile la lactate au înregistrat cea mai mică medie anuală de după 2009. Chiar dacă a crescut cu 0,6% în decembrie, preţul zahărului este în medie cu 21% mai mic în 2015 decât în 2014, mai reiese din datele FAO, citate de Agerpres.