Adama
AGRICOVER

Porumbul american câștigă competiția de preț cu porumbul din Ucraina

Publicat: 13 martie 2023 - 10:54
Comenteaza   | Video 1 2 3 4 5 6 7   | Print | Trimite unui prieten

Din cauza conflictului din regiune, porumbul ucrainean a fost cea mai ieftină opțiune la nivel internațional timp de câteva luni. Dar ritmul lent de export și stocurile globale în creștere au făcut ca porumbul din SUA să fie din ce în ce mai competitiv - până la punctul în care, acum, este la egalitate cu oferta ucraineană. În aceste condiţii şi sub presiunea ucraineană, porumbul din SUA "injectează" riscuri negative suplimentare pe piața internaţională și ar putea avea drept consecințe împingerea şi mai jos a prețului porumbului ucrainean.

China a contractat 6,45 milioane de tone de porumb de pe piaţa internaţională în perioada septembrie 2022-ianuarie 2023, cu 23% mai puțin față de aceeași perioadă din sezonul precedent. Aproape jumătate din aceast volum, cu puțin peste 3 milioane de tone, a fost rezervat din Ucraina.

Porumb din Ucraina vs. SUA

Chiar dacă prețul de achiziție nu este întotdeauna cunoscut, sursele comerciale sunt de acord că porumbul american este în prezent cel mai ieftin pentru China. Astfel, porumbul încărcat în porturile americane din Pacific este livrat către China cu aproximativ 335-339 USD/tonă (CFR) pentru perioada martie-aprilie, în timp ce porumbul ucrainean este oferit la 338-340 USD/tonă. De asemenea, spre deosebire de SUA, în Ucraina, nu există nicio garanție că vasele vor fi încărcate şi livrările efectuate la timp, deoarece întârzierile de inspecție în Marea Neagră au continuat, iar unele nave așteaptă în prezent până la 50-60 de zile.

Livrările de porumb din SUA adaugă un risc negativ de preț pe piața ucraineană, care se confruntă în prezent cu "o piață internă liniștită" și o cererea de export slabă cauzată de întârzierile de transport și de incertitudinea asupra "coridorului Mării Negre". De asemenea, această situaţie ar putea avea un impact negativ asupra fermieriilor ucrainieni care au deja dificultăți în finanțarea noii campanii de semănat din primăvară.

Portul Anvers_b

România nu poate livra cereale către China

Fiind unul dintre cei mai mari importatori de porumb din lume, China a căutat permanent să-și diversifice lista furnizori şi are acces la uriașele rezerve de porumb din SUA, Brazilia şi Ucraina.

Într-unul dintre punctele comunicatului emis de Ministerul chinez de afaceri externe cu privire la războiul din Ucraina, se solicită și măsuri pentru protejarea exporturilor de cereale din Marea Neagră. În punctul nouă din documentul de poziție, China subliniază importanţa protejării securităţii alimentare globale.

China era unul dintre principalii cumpărători de porumb și orz ucrainean și, în timp ce orzul era livrat de Franța. China încă are nevoie de porumb non-OMG ucrainean şi a crescut semnificativ importurile în ultimele luni. Dar, spre deosebire de alți cumpărători, importatorii chinezi nu sunt în măsură să importe porumb ucrainean din porturile românești deoarece, conform regulilor, toate terminalele de încărcare trebuie să fie aprobate de China, ceea ce nu este cazul principalului centru de export panamax din România, Constanța.

Între timp, terminalele bulgare au fost certificate pentru export în China, dar capacitatea de încărcare este limitată la 45-50 mii de tone, în timp ce, de obicei, China are nevoie de încărcături mai mari de dimensiuni panamax, de 60-65 mii de tone.

Vizualizat: 2572 | Video Video 1 2 3 4 5 6 7 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Nu vrem să înlocuim fermele de vaci cu ferme de viermi!

Nu vrem să înlocuim fermele de vaci cu ferme de viermi!

"Mă număr printre persoanele care au văzut ferme de viermi. Preşedinţia franceză ne-a dus în vizită la o fermă de viermi acum un an de zile, un an şi jumătate. Sunt un om curios din fire şi mănânc orice este comestibil, gust de fapt, orice este comestibil. Şi în vizitele mele prin Asia am gustat inclusiv astfel de mâncăruri tradiţionale din zona respectivă. În ciuda acestor experienţe, prefer să rămân la carnea de vită," a spus ministrul Mediului, Tanczos Barna. 

Cum se poate trăi dintr-o turmă de 200 de oi!

Cum se poate trăi dintr-o turmă de 200 de oi!

Crescătoarea de ovine Corina Rusu din Turda, Cluj, a moștenit o turmă de 200 de oi de la tatăl ei și le transmite mai departe tradiția oieritului fiilor ei, care au preluat deja frâiele fermei. Corina Rusu este prezentă la Târgul de primăvară din curtea Ministerului Agriculturii, cu un stand cu brânzeturi. 

Cosire eficientă cu Krone EasyCut F400 CR şi EasyCut F400 Fold

Cosire eficientă cu Krone EasyCut F400 CR şi EasyCut F400 Fold

Krone a dezvoltat două noi cositoare cu lăţimea de lucru de 4 metri, care au la bază modelul EasyCut F 400 CV Fold cu un sistem unic, patentat de pliere, lansat în 2019. Primul model, EC F 400 Fold este dotat cu melc (şnec) pentru colectarea materialului tăiat şi nu are sistem de condiţionare, iar EC F 400 CR are o bară de tăiere rigidă și un dispozitiv integrat de condiționare cu role (CR = Conditioner Roller).

Väderstad cumpără producătorul danez Thyregod

Väderstad cumpără producătorul danez Thyregod

Achiziția include toate drepturile de proprietate intelectuală pentru gama de cultivatoare între rânduri (prăşitoare) Thyregod A/S şi a fost descrisă ca fiind "o potrivire perfectă" cu portofoliul actual al Väderstad. Primăvara anului 2023 va fi o perioadă de tranziție, iar Väderstad va prelua integral responsabilitatea pentru producerea cultivatoarelor Thyregod de la 1 iunie. 2023. Gama de cultivatoare TRV (de la 3,0 m la 9,0 m) și TRV Swingking (12 m și 18 m) vor fi vândute sub marca Thyregod și vor continua să fie fabricate în Danemarca.

Scade preţul de achiziţie al porumbului în Ucraina

Scade preţul de achiziţie al porumbului în Ucraina

Ca urmare a blocării deliberate a inspecției navelor și a lipsei de energie în portul Odesa din Marea Neagră, prețul de achiziție al porumbului în porturile ucrainene a scăzut de la 210-212 dolari/tonă până la 200-205 dolari/tonă. De asemenea, costurile suplimentare suportate de către comercianți pentru staţionarea navelor care așteaptă pentru inspecție au ajuns până la 30-40 dolari/tonă.

Scad importurile de soia ale statelor UE

Scad importurile de soia ale statelor UE

În actualul an de comercializare, statele UE au importat 6,2 milioane de tone de soia, cu 20% mai puţin decât în aceeaşi perioadă a sezonului anterior. De asemenea, în perioada 1 iulie 2022 - 29 ianuarie 2023, au mai fost importate 9,2 milioane de tone de şrot de soia, cu doar 4% mai puţin decât în intervalul similar al sezonului 2021/2022, potrivit datelor Comisiei Europene.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii