Din cauza conflictului din regiune, porumbul ucrainean a fost cea mai ieftină opțiune la nivel internațional timp de câteva luni. Dar ritmul lent de export și stocurile globale în creștere au făcut ca porumbul din SUA să fie din ce în ce mai competitiv - până la punctul în care, acum, este la egalitate cu oferta ucraineană. În aceste condiţii şi sub presiunea ucraineană, porumbul din SUA "injectează" riscuri negative suplimentare pe piața internaţională și ar putea avea drept consecințe împingerea şi mai jos a prețului porumbului ucrainean.
China a contractat 6,45 milioane de tone de porumb de pe piaţa internaţională în perioada septembrie 2022-ianuarie 2023, cu 23% mai puțin față de aceeași perioadă din sezonul precedent. Aproape jumătate din aceast volum, cu puțin peste 3 milioane de tone, a fost rezervat din Ucraina.
Chiar dacă prețul de achiziție nu este întotdeauna cunoscut, sursele comerciale sunt de acord că porumbul american este în prezent cel mai ieftin pentru China. Astfel, porumbul încărcat în porturile americane din Pacific este livrat către China cu aproximativ 335-339 USD/tonă (CFR) pentru perioada martie-aprilie, în timp ce porumbul ucrainean este oferit la 338-340 USD/tonă. De asemenea, spre deosebire de SUA, în Ucraina, nu există nicio garanție că vasele vor fi încărcate şi livrările efectuate la timp, deoarece întârzierile de inspecție în Marea Neagră au continuat, iar unele nave așteaptă în prezent până la 50-60 de zile.
Livrările de porumb din SUA adaugă un risc negativ de preț pe piața ucraineană, care se confruntă în prezent cu "o piață internă liniștită" și o cererea de export slabă cauzată de întârzierile de transport și de incertitudinea asupra "coridorului Mării Negre". De asemenea, această situaţie ar putea avea un impact negativ asupra fermieriilor ucrainieni care au deja dificultăți în finanțarea noii campanii de semănat din primăvară.
Fiind unul dintre cei mai mari importatori de porumb din lume, China a căutat permanent să-și diversifice lista furnizori şi are acces la uriașele rezerve de porumb din SUA, Brazilia şi Ucraina.
Într-unul dintre punctele comunicatului emis de Ministerul chinez de afaceri externe cu privire la războiul din Ucraina, se solicită și măsuri pentru protejarea exporturilor de cereale din Marea Neagră. În punctul nouă din documentul de poziție, China subliniază importanţa protejării securităţii alimentare globale.
China era unul dintre principalii cumpărători de porumb și orz ucrainean și, în timp ce orzul era livrat de Franța. China încă are nevoie de porumb non-OMG ucrainean şi a crescut semnificativ importurile în ultimele luni. Dar, spre deosebire de alți cumpărători, importatorii chinezi nu sunt în măsură să importe porumb ucrainean din porturile românești deoarece, conform regulilor, toate terminalele de încărcare trebuie să fie aprobate de China, ceea ce nu este cazul principalului centru de export panamax din România, Constanța.
Între timp, terminalele bulgare au fost certificate pentru export în China, dar capacitatea de încărcare este limitată la 45-50 mii de tone, în timp ce, de obicei, China are nevoie de încărcături mai mari de dimensiuni panamax, de 60-65 mii de tone.