Taxa pe valoarea adăugată va putea fi redusă la alte produse alimentare cel târziu din ianuarie 2016, a declarat premierul Victor Ponta.
„1994 a fost ultimul an în care România a avut balanţă pozitivă în ceea ce priveşte produsele agro-alimentare, iar după 20 de ani suntem din nou pe plus, printr-o creştere a producţiei şi promovare a acesteia, avem însă nevoie în continuare de creşterea subvenţiilor, de cadastru în zona rurală şi avem nevoie să arătăm că putem să avem nu doar 3, ci 5 ani de creştere în fiecare an a subvenţiilor pentru suprafeţele agricole. Din acest punct de vedere, atât în discuţiile cu instituţiile internaţionale, dar sunt convins că şi cu sprijinul dumneavoastră, vom putea să implementăm cel mai târziu de la 1 ianuarie 2016 scăderea TVA nu doar la produsele de panificaţie, cum este deja, ci şi la alte produse alimentare”, a spus Ponta la şedinţa de acordare a votului pentru noul Guvern.
Recent, ministrul Daniel Constantin a explicat că până la finalul anului 2015, TVA poate fi redusă doar la 5% sau la 9%. „TVA poate fi redusă la alimente, dar nu la alte cote decât 5% sau 9%. Nu poate fi redusă, de exemplul la 3% sau la 8%. S-a făcut un pas important cu pâinea şi sper să se mai facă un pas important acum, cu produsele bio. Dacă bugetul ne va permite, există posibilitatea ca TVA să se reducă şi la alte produse alimentare. Dacă vom introduce o cotă redusă de TVA la produsele bio, România poate ajunge campioană în Europa la acest capitol”, a spus ministrul.
Şeful MADR a precizat că reducerea TVA nu va impune noi măriri de taxe şi impozite.
„Lucrurile au început să evolueze din 2012 şi ne-am permis să venim în anul 2013 cu reducerea TVA la pâine, pe un proiect pilot care a însemnat un efort bugetar substanţial şi care nu a fost coroborat cu măriri de taxe şi impozite. Acelaşi lucru îl dorim şi în momentul de faţă. Vrem să extindem această măsură şi la alte produse, dar să nu afectăm şi alte categorii sociale pentru că nu venim cu măriri de taxe şi impozite”, a spus Daniel Constantin.