Producţia de carne de pui broiler a Poloniei, producător de top al Uniunii Europene, va continua să crească anul acesta, stimulată de cererea tot mai mare de pe pieţele externe.
Potrivit estimărilor Departamentului American al Agriculturii, producţia de carne de pasăre-medie a Poloniei a sporit cu aproximativ 15% în 2016, totalizând 2,74 milioane tone, şi va urma să crească cu încă 7 procente în prima jumătate a anului 2017.
Această evoluţie este determinată atât de consumul intern în creştere, preferinţele consumatorilor orientându-se spre carnea de pasăre în detrimentul celei de vită, apreciind ca aceasta este mai sănătoasă şi mai ieftină, dar şi de creşterea exporturilor, în principal către alte state membre ale Uniunii Europene.
"Un nivel scăzut al preţurilor pentru furajele combinate şi cererea continuă pentru exporturi sunt factorii care stimulează în acest moment producţia de carne de pasăre din Polonia", argumentează analiştii americani. Deşi majoritatea exporturilor de carne de pasăre sunt direcţionate către piaţa internă a UE, guvernul polonez încearcă să deschidă noi pieţe, inclusiv obţinerea de eligibilitate pentru a exporta în Statele Unite.
În acest moment, principalele destinaţii în afara Uniunii Europene pentru carnea de pasăre poloneză sunt Hong Kong, China şi Republica Congo.