Adama
AGRICOVER

PAC 2014-2010: Mecanismele de Gestionare a Pieţei

Publicat: 12 octombrie 2011 - 20:03
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Sistemele existente de intervenţie publică şi ajutor pentru stocaj privat şi-au dovedit eficienţa ca mecanisme de siguranţă pentru sprijinirea producătorilor în momentul în care pe piaţă apare o criză. Reforma PAC propune flexibilizarea şi eficientizarea lor.

•    Se introduce a nouă clauză de salvgardare pentru toate sectoarele agricole, care va permite Comisiei să ia măsuri de urgenţă ca răspuns la dezechilibre generale de piaţă – aşa cum au fost măsurile luate în mai - iulie 2011 în timpul crizei e-coli care a aectat producătorii de legume şi fructe. Aceste măsuri vor fi finanţate din Rezerva de Criză prevăzuta în Cadrul Financiar Multi-anual 2014-2020

•    Pentru a întări poziţia de negociere a fermierilor în lanţul alimentar, Comisia doreşte sa vadă o mai bună organizare pe sectoare.

•    Regulile existente pentru recunoaşterea Organizaţiilor de Producători şi a organizaţiilor inter-sectoare sunt acum extinse pentru a acoperi toate sectoarele - cu mai multe opţiuni pentru a crea astfel de organizaţii ale producătorilor cu finanţare din programul de dezvoltare rurală (v. mai jos). 

•    Având în vedere că se prevede deja încetarea cotelor de lapte şi a drepturilor de plantare, Comisia intenţionează să închidă şi ultimul regim de cotă, cel pentru zahăr. Acesta ar urma sa expire pe 30 Septembrie 2015. O închidere a sistemului de cote este singura opţiune pentru a oferi sectorului o perspectivă pe termen lung,  având in vedere ca cele mai multe ţări în curs de dezvoltare au acces liber pe piaţa UE iar exporturile UE sunt limitate de regulile OMC (atâta timp cat se menţin cotele). Pentru perioada ulterioara renunţării la cote, zaharul alb va fi eligibil pentru ajutorul de stocaj privat, şi se vor stabili prevederi standard pentru acordurile dintre fabricile de zahăr si producători.


Vizualizat: 2699 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

PAC 2014-2020:  Reorganizarea plăţilor directe

PAC 2014-2020: Reorganizarea plăţilor directe

În prezent, criteriile pe baza cărora se acordă plăţile directe nu sunt uniforme. Vechile state membre ale UE (UE 15) au un sistem bazat pe o Schemă Unică de Plăţi – care cuprinde referinţe istorice legate de producţia de pe vremea când aceasta era subvenţionată, sau o plată pe hectar, sau combinaţii între cele două. 

Şedinţă comună: ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, s-a întâlnit cu omologul său din Bulgaria, Miroslav Naidenov

Şedinţă comună: ministrul agriculturii, Valeriu Tabără, s-a întâlnit cu omologul său din Bulgaria, Miroslav Naidenov

Ministrul agriculturii şi dezvoltării rurale, Valeriu Tabără, a avut o întâlnire bilaterală cu ministrul  agriculturii şi industriei alimentare din Bulgaria, Miroslav Naidenov. Întâlnirea, organizată cu ocazia Şedinţei comune a Guvernelor celor două ţări, avut loc la sediul Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, miercuri, 12 octombrie 2011. 

Ce presupune reforma PAC 2014-2020? Un nou parteneriat între Europa și fermieri

Ce presupune reforma PAC 2014-2020? Un nou parteneriat între Europa și fermieri

Plafonarea plăților la hectar pentru fermieri, la 300.000 de euro/an, indiferent de suprafața terenurilor și crearea unui nou ajutor pentru instalare pentru tinerii care doresc să se implice în sectorul agricol sunt câteva din propunerile Comisiei Europene, lansate astăzi în cadrul proiectului de reformă a politicii agricole comune (PAC) pentru perioada de după 2013.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii