Sistemele existente de intervenţie publică şi ajutor pentru stocaj privat şi-au dovedit eficienţa ca mecanisme de siguranţă pentru sprijinirea producătorilor în momentul în care pe piaţă apare o criză. Reforma PAC propune flexibilizarea şi eficientizarea lor.
• Se introduce a nouă clauză de salvgardare pentru toate sectoarele agricole, care va permite Comisiei să ia măsuri de urgenţă ca răspuns la dezechilibre generale de piaţă – aşa cum au fost măsurile luate în mai - iulie 2011 în timpul crizei e-coli care a aectat producătorii de legume şi fructe. Aceste măsuri vor fi finanţate din Rezerva de Criză prevăzuta în Cadrul Financiar Multi-anual 2014-2020
• Pentru a întări poziţia de negociere a fermierilor în lanţul alimentar, Comisia doreşte sa vadă o mai bună organizare pe sectoare.
• Regulile existente pentru recunoaşterea Organizaţiilor de Producători şi a organizaţiilor inter-sectoare sunt acum extinse pentru a acoperi toate sectoarele - cu mai multe opţiuni pentru a crea astfel de organizaţii ale producătorilor cu finanţare din programul de dezvoltare rurală (v. mai jos).
• Având în vedere că se prevede deja încetarea cotelor de lapte şi a drepturilor de plantare, Comisia intenţionează să închidă şi ultimul regim de cotă, cel pentru zahăr. Acesta ar urma sa expire pe 30 Septembrie 2015. O închidere a sistemului de cote este singura opţiune pentru a oferi sectorului o perspectivă pe termen lung, având in vedere ca cele mai multe ţări în curs de dezvoltare au acces liber pe piaţa UE iar exporturile UE sunt limitate de regulile OMC (atâta timp cat se menţin cotele). Pentru perioada ulterioara renunţării la cote, zaharul alb va fi eligibil pentru ajutorul de stocaj privat, şi se vor stabili prevederi standard pentru acordurile dintre fabricile de zahăr si producători.