Folosirea eficientă a resurselor naturale, accesul la alimente şi o mai bună organizare pentru a evita risipa sunt doar câteva concluzii ale Summitul Miniştrilor Agriculturii organizat, sâmbătă, la Berlin, în cadrul expoziţiei “Săptămâna Verde”.
“Au fost discutate câteva probleme care converg. Pe de o parte s-a vorbit de o mai bună utilizare a resurselor naturale şi a pieţelor locale pentru că nu este suficient să produci în SUA şi în Europa ca să hrăneşti lumea în Africa sau în Asia, iar pe de altă parte s-a subliniat clar că există o cantitate suficientă de alimente ca să hrănim pe toată lumea, dar e o problemă de acces la alimentele respective, dar şi la capacităţi de stocare şi de distribuţie acolo unde ele lipsesc. De asemenea, este nevoie de o mai bună organizare şi educaţie pentru a evita risipa acolo unde există abundenţă. Chiar şi în aceeaşi ţară nu toată lumea are acces la alimentaţie, iar preţurile sunt deja ridicate”, a declarat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, Dacian Cioloş.
În opinia comisarului, România se bucură încă de resurse suficiente, dacă analizăm situaţia terenurilor agricole necultivate. “Avem încă resurse, dar care încă nu sunt folosite suficient. Producţia nu-i suficientă, dacă nu avem organizare ca să puteam avea şi preţuri bune la alimente”, a precizat Cioloş.
Agricultura rămâne cheia pentru securitatea alimentară, susţin specialiştii.
Cele mai importante provocări vor fi abordate în opt domenii, respectiv:
- creşterea producţiei de alimente pe fondul degradării solului,
- resursele limitate de apă proaspătă,
- metode durabile de producţie pentru protejarea resurselor,
- pierderile înregistrate de-a lungul lanţului alimentar,
- valorificarea producţiilor de alimente din fermele familiale,
- infrastructura şi urbanizarea,
- utilizarea producţiei agricole pentru bioenergie,
- inovaţie şi investiţii pentru o gestionare durabilă.
Peste 70 de miniştri din întreaga lume au participat sâmbătă la Summitul Miniştrilor Agriculturii, organizat anual în timpul expoziţiei 'Săptămâna Verde' de la Berlin, tema dezbătută în 2012 vizând “Securitatea alimentară prin creştere economică durabilă - agricultură cu resurse naturale limitate”.
Sursa: Agerpres