Comisia pentru agricultură a Parlamentului European a făcut apel la măsuri urgente pentru a reduce la jumătate risipa alimentară în UE până în 2025 şi pentru a îmbunătăţi accesul cetăţenilor europeni defavorizaţi la alimente, una dintre recomandări fiind introducerea etichetării cu două date de expirare, una comercială şi alta de consum.
Potrivit rezoluţiei adoptate miercuri cu 38 de voturi „pentru” şi unul „împotrivă”, aproape 50% din alimente sunt risipite în fiecare an în gospodăriile şi supermarketurile din UE, în timp ce 79 de milioane de cetăţeni comunitari trăiesc sub pragul sărăciei, iar 16 milioane depind de ajutorul alimentar din partea organizaţiilor caritabile.
CE: Sunt necesare măsuri pentru îmbunătăţirea eficienţei lanţului alimentar
În contextul în care alimentele sunt risipite în toate etapele - producători, procesatori, retaileri, firme de catering şi consumatori - Comisia pentru agricultură face apel la măsuri la nivel european şi naţional pentru îmbunătăţirea eficienţei lanţului alimentar, sector cu sector, spre exemplu prin promovarea legăturilor directe între producători şi consumatori şi prin abordarea urgentă a problemei risipei.
„Această chestiune a fost neglijată prea mult timp, iar acest raport transmite un semnal puternic că UE trebuie să acţioneze acum”, a declarat, după vot, raportorul în acest dosar, eurodeputatul italian Salvatore Caronna (S&D), citat într-un comunicat.
Eurodeputaţii propun chiar ca 2013 să fie desemnat Anul european împotriva risipei alimentare.
Noile etichete: „a se vinde până la...” şi „a se consuma până la...”
Pentru a se evita situaţiile în care alimentele sunt puse la vânzare de retaileri prea aproape de data de expirare, crescând astfel potenţialul de a fi aruncate, dubla etichetare ar putea fi introdusă pentru a se arăta data până la care alimentele pot fi vândute ('a se vinde până la...') şi data până la care pot fi consumate ('a se consuma până la...'), se mai precizează în rezoluţie.
Potrivit documentului Executivul european şi statele membre ar trebui să se asigure în primul rând că populaţia înţelege diferenţele dintre actualele etichetări folosite în prezent în UE.
Biroul de presă al Comisiei pentru agricultură a PE a explicat pentru Agerpres că aceasta este doar o recomandare adresată Comisiei, urmând să se analizeze posibilitatea de a avea sau nu caracter obligatoriu.
Rezoluţia adoptată miercuri va fi supusă votului în plenul Parlamentului în cadrul sesiunii de la 12-15 decembrie de la Strasbourg.
sursa: Agerpres