Parlamentul European a aprobat un acord comercial care va contribui la stimularea economiei palestiniene, permiţând, cel mai târziu de la începutul lui 2012, Cisiordaniei şi Fâşiei Gaza să exporte direct spre UE produse agricole şi din peşte, se arată într-un comunicat al legislativului european, adunat în sesiune plenară la Strasbourg.
Acordul prevede acces scutit de taxe la produsele agricole palestiniene
Acordul prevede acces scutit de taxe pe piaţa din Uniunea Europeană pentru importurile palestiniene de produse agricole, de produse agricole transformate, precum şi de peşte şi produse din peşte. Mai multe produse de aceeaşi natură originare din Uniunea Europeană vor avea de asemenea acces scutit de taxe pe piaţa palestiniană.
„Acest acord oferă o oportunitate poporului palestinian, o primă etapă spre dezvoltarea unei naţiuni”, arată raportul PE Maria Eleni Koppa (din partea grupului Socialiştilor şi Democraţilor - S&D).
Ea a subliniat că acordul va respecta regulile de provenienţă, ceea ce ar urma să ofere asigurări că economia palestiniană va profita pe deplin de expansiunea comerţului, se mai arată în comunicat.
Eurodeputaţii apreciază că deschiderea pieţelor din UE pentru produsele palestiniene care, până în prezent, au fost supuse controlului direct al autorităţilor vamale israeliene, va contribui la dezvoltarea şi la dinamizarea comerţului palestinian şi la dezvoltarea economiei. Întărit de aprobarea în PE, acordul ar putea intra în vigoare la începutul anului viitor.
Palestina – cel mai mic partener comercial al UE
Autoritatea palestiniană reprezintă în prezent cel mai mic partener comercial al UE. Din cele 56,6 milioane care reprezintă totalul tranzacţiilor realizate în 2009, importurile provenite de la Autoritatea Palestiniană erau de numai 6,1 milioane şi constau în principal în produse agricole şi produse agricole transformate. Totuşi, importurile au crescut cu 32,6% în primul trimestru din 2010.
Noile condiţii de import vor fi valabile pentru o perioadă de 10 ani şi vor putea fi prelungite. În cazul puţin probabil în care importurile palestiniene de produse agricole şi de produse din peşte ar creşte până în punctul în care ar distorsiona piaţa internă din UE, Bruxellesul va putea adopta măsuri de protecţie, au mai stabilit europarlamentarii.
sursa: Agerpres