Asocierea micilor fermieri şi a micilor exploataţii este determinantă pentru a putea produce profitabil şi pentru piaţă, a declarat ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-o conferinţă de presă.
„Este foarte clar că un producător mic, îndeosebi de legume şi fructe, nu va putea niciodată să vândă într-un supermarket, dacă nu se asociază. Supermarketul nu va veni şi nu va cumpăra cu sacoşa de la poarta ţăranului ca să pună pe raft”, a spus Fuia.
Ministrul a menţionat că misiunea MADR este de a grăbi procesul de comasare a terenurilor în vederea modernizării agriculturii româneşti. „Politicile ministerului sunt axate pe câteva principii foarte clare. Asocierea este determinantă precum şi integrarea producţiei agricole”, a explicat Fuia.
Deficitul comercial al României cu produse agroalimentare a scăzut pentru al treilea an consecutiv
Potrivit acestuia, România ar putea avea o balanţă comercială echilibrată dacă ar integra producţia vegetală şi ar face export de produse agroalimentare cu valoare adăugată.
„Astăzi dacă ne uităm la balanţa comercială exportăm materie primă, respectiv porumb, grâu, floarea-soarelui. Importăm, în schimb, carne de porc, zahăr şi produse din soia. Dacă nu vom fi capabili să absorbim fondurile europene ne va fi foarte greu pe noul pachet agricol 2014-2020 să cerem din nou sume consistente. Astăzi, la Ministerul Agriculturii suntem la o rată de absorbţie pe investiţii de peste 40%. Dacă privim la nivel european suntem în continuare printre ultimele locuri în ceea ce priveşte absorbţia fondurilor pe agricultură”, a mai spus Stelian Fuia.
Deficitul comercial al României cu produse agroalimentare a scăzut pentru al treilea an consecutiv, până la 376 de milioane de euro în 2011, deşi în continuare suntem deficitari pe carnea de porc, zahăr şi produse din soia pentru sectorul zootehnic.
Sursa: Agerpres