Adama
AGRICOVER

Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare s-a redus la jumătate, în 2011

Publicat: 16 martie 2012 - 15:18
Comenteaza   | Galerie   | Print | Trimite unui prieten

Deficitul balanţei comerciale cu produse agroalimentare în anul 2011 a fost de 376 mil. euro, în scădere cu 48,5% faţă de nivelul înregistrat în anul 2010, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. 

Potrivit sursei, reducerea la jumătate a deficitului comercial a fost posibilă datorită creşterii susţinute a exporturilor de produse agroalimentare, într-un ritm de peste două ori mai înalt decât cel al creşterii importurilor.

Porumbul deţine 14% din totalul exporturilor de produse agroalimentare
În 2011, România a exportat produse agroalimentare în valoare totală de 3.912,2 mil. euro, cu 851,8 mil. euro mai mult comparativ cu anul precedent.
Porumbul a deţinut cea mai mare pondere în totalul exporturilor de produse agroalimentare, de 14,8% (ca şi în anul 2010, când a avut o pondere de 12.7%), fiind urmat de seminţele de floarea-soarelui, cu o pondere de 13.0% şi produsele din tutun, cu o pondere de 11,6%.

porumb_MON810_b

Încasările însumate rezultate din exportul celor trei produse aflate în top au atins nivelul de 1.538,9 mil. euro. În timp ce volumul exporturilor de seminţe de floarea soarelui a fost de peste două ori mai mare în 2011 fată de 2010, cantitatea de grâu exportată în 2011 s-a redus cu 36,7%, comparativ cu anul precedent.

Şi importurile au crescut cu 13%
Importurile de produse agroalimentare în anul 2011 faţă de 2010 au crescut cu 13,1%, până la nivelul de 4.288,2 mil. euro, principalele produse importate fiind zahărul, carnea de porc şi preparatele alimentare. Importurile din ţări din afara Uniunii au crescut într-un ritm de peste două ori mai rapid decât volumul achiziţiilor intracomunitare, ponderea principală revenind zahărului, şroturilor de soia şi tutunului brut.

Cu toate acestea, datorită menţinerii caracteristicii de creştere în ritm mai înalt a exporturilor decât a importurilor, balanţa comercială cu produse agroalimentare în spaţiul extracomunitar în anul 2011 a înregistrat un excedent de 191,7 mil. euro, mai mare cu 87% faţă de soldul excedentar din 2010, printre produsele situate în top export situându-se orzul şi grâul, alături de porumb şi seminţele de floarea-soarelui.

Potrivit MADR, Uniunea Europeană a fost principalul partener în comerţul agricol al României. Astfel, în anul 2011, exporturile de produse agroalimentare către această destinaţie au avut o pondere valorică de 72,0%, iar importurile din statele membre UE au deţinut o pondere de 78,9%.

Vizualizat: 1454 | Galerie   | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Şeful MADR vrea să înfiinţeze o bancă funciară pentru comasarea terenurilor agricole

Şeful MADR vrea să înfiinţeze o bancă funciară pentru comasarea terenurilor agricole

Ministrul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, vrea să înfiinţeze o bancă funciară care să ajute la comasarea terenurilor, în vederea creşterii productivităţii exploataţiilor româneşti, se arată într-un comunicat al Ministerului Agriculturii. 

Ouăle au bătut recordul la scumpiri în februarie 2012

Ouăle au bătut recordul la scumpiri în februarie 2012

În luna februarie a acestui an, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la ouă, unde preţul a crescut cu 12,7 procente, dar şi legumele şi fructele şi conservele din legume şi fructe au suportat scumpiri cu procente cuprinse între 4,47 şi 6,20%, faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Lintrac 130 - Un tractor cu totul special

Produs al companiei austriece Lindner, o afacere de familie care mizează pe o abordare mai degrabă exclusivistă decât pe producţia de masă (doar în jur de 1.800 de unităţi sunt produse anual, în funcţie de specificaţiile dorite de client), acest tractor înglobează o serie de inovaţii care îl fac extrem de atractiv.

Printre altele, dispune de o punte spate viratoare la un unghi de 20° (primul tractor standard de pe piaţă care este prevăzut cu un astfel de sistem), pentru o manevrabilitate sporită, şi are capacitatea de a lucra în pante extreme, cu o înclinaţie de până la 60%. Puntea faţă poate fi coborâtă sau ridicată pentru a se obţine o copiere precisă a terenului de către implementele utilizate. În plus, cu ajutorul tehnologiei TracLink, recunoaşterea implementelor se face în mod automat, fără intervenţia operatorului, iar debitele sistemelor hidraulice, turaţiile motorului şi ale prizei de forţă, precum şi modurile de conducere sunt setate automat.

Tractorul este comercializat în România de către Zetor (0357 440 500)

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Aşa o fi?

Aşa o fi?
Dacă soţul este gelos, înseamnă că te iubeşte Detalii