Membrii organizaţiilor din ţară ale Federaţiei AGROSTAR vor ieşi în stradă, începând cu 1 septembrie, dacă statul nu ia urgent măsuri dure împotriva evazioniştilor de pe piaţa băuturilor alocoolice, au anunţat reprezentanţii AGROSTAR în cadrul unei conferinţe desfăşurată în 9 august a.c..
Evaziunea fiscală şi falsurile din piaţa băuturilor alcoolice prejudiciază bugetul de stat cu peste 400 milioane euro pe an
Evaziunea fiscală şi falsurile din piaţa băuturilor alcoolice prejudiciază, anual, bugetul de stat cu peste 400 milioane euro, acuză reprezentanţii patronatelor din domeniu, care au participat la conferinţa cu tema „Evaziunea fiscală şi falsurile din piaţa băuturilor alcoolice”, organizată de Federaţia Naţională a Sindicatelor din Agricultură, Alimentaţie, Tutun, Domenii şi Servicii Conexe - AGROSTAR, Organizaţia Patronală a Industriei Alcoolului şi Băuturilor Alcoolice - GARANT, Organizaţia Naţională Interprofesională Vitivinicolă - ONIV şi Federaţia Naţională a Producătorilor Agricoli – FNPAR.
“Firmele specializate în falsuri în domeniul băuturilor alcoolice prejudiciază bugetul de stat şi atentează grav la sănătatea consumatorilor. Din cauza sărăciei şi a puterii de cumpărare scăzute, de circa 10 ori mai mică decât cea de la nivel european, foarte mulţi oameni ajung să achiziţioneze cantităţi uriaşe de băuturi contrafăcute. Reprezentanţii statului au anunţat măsuri de reformă dure, însă se pare că nu îi interesează să obţină bani dintr-un domeniu de unde s-ar face rost de fonduri într-un mod foarte uşor, respectiv prin eliminarea evaziunii din domeniul băuturilor alcoolice”, a afirmat Nicolae Ştefan, preşedintele AGROSTAR, citat de Agerpres.
Acesta a acuzat, de asemenea, autorităţile statului de faptul că amână semnarea unor acte normative care ar interzice comerţul cu băuturi contrafăcute.
“La Ministerul Agriculturii zac de doi-trei ani de zile ordine de interzicere a comerţului cu băuturi contrafăcute, însă autorităţile nu reacţionează pentru a pune în practică aceste ordine. De aceea, am hotărât că, dacă autorităţile nu vor lua măsuri urgente pentru rezolvarea acestei probleme, de la 1 septembrie vom organiza acţiuni în stradă, prin cele 10 organizaţii sindicale din teritoriu”, a mai spus preşedintele AGROSTAR.
“Băieţii deştepţi din domeniul alcoolului”
“Dacă până acum era vorba de băieţii deştepţi din energie, acum avem de-a face cu băieţii deştepţi din domeniul alcoolului. Aceştia nu acţionează doar în sectorul băuturilor spirtoase şi al vinului, ci şi în cel al aşa-zisei beri plate. În realitate, companiile conduse de aceşti băieţii deştepţi aduc pe piaţă tot felul de matrafox-uri, care nenorocesc atât industria românească de profil, cât şi sănătatea celor care le consumă”, a spus Romeo Dascălu, preşedintele GARANT, citat de Agerpres.
Firme înregistrate în Panama vând băuturi alcoolice la un preţ egal cu valoarea accizei, în timp ce firmele româneşti înregistrează pierderi
Preşedintele patronatelor din industria alcoolului a acuzat, totodată, Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Agenţia Naţională de Administrare Fiscală (ANAF), Agenţia Naţională a Vămilor, Garda Financiară şi alte autorităţi ale statului de complicitate la fenomenul evaziunii fiscale, care prejudiciază nu doar bugetul de stat, ci şi industria românească a băuturilor alcoolice, care a pierdut, doar în 2010, peste 7.000 de locuri de muncă
“Foarte mulţi şmecheri cu firme înregistrate în Panama sau în Insulele Antile ajung să comercializeze sticla de vodcă cu 6 lei în hypermarket-uri, în condiţiile în care în România doar acciza legală la acest tip de băutură alcoolică este de 6 lei. Ca atare, băuturile produse în mod legal ajung să fie mult mai scumpe decât cele ale firmelor off-shore, ceea ce duce la o scădere dramatică a cifrei de afaceri obţinute de companiile româneşti serioase. Concret, numai pe parcursul anului trecut industria băuturilor alcoolice a pierdut peste 7.000 de locuri de muncă”, a mai spus Romeo Dascălu.
“Este vorba, în mod clar, de o protecţie atât politică, cât şi din partea instituţiilor statului. Aici aş vrea să includ Agenţia Naţională a Vămilor, Garda Financiară, administraţiile financiare din Ploieşti, Buzău şi din alte judeţe alte ţării, care au închis ochii la nenumărate acţiuni ilegale. Un exemplu în acest sens ar fi cel al unei firme înregistrate în Panama, care a obţinut într-o lună şi jumătate 38 de milioane de banderole necesare îmbutelierii sticlelor, în condiţiile în care, în mod legal, nu se pot obţine mai mult de câteva sute de mii. După ce a reuşit să comercializeze cele 38 de milioane de sticle şi a fraudat bugetul de stat cu 22 de milioane de euro prin neplata accizelor, firma a intrat în insolvenţă. Din câte am înţeles, ANAF se străduieşte la ora actuală să recupereze numai 2,5 milioane de lei, din cele 250 milioane lei, la cât se ridică prejudiciul produs de această firmă la bugetul de stat, lucru care dovedeşte clar că este vorba de complicitate din partea instituţiilor statului la fenomenul evaziunii fiscal”, a încheiat Romeo Dascălu.
Producţia de bere a scăzut cu 25% în ultimii trei ani
În sectorul berii, produs obţinut prin fermentaţie alcoolică, potrivit datelor prezentate de reprezentanţii organizaţiilor din domeniu, producţia a scăzut la 16 milioane hectolitri în 2011, faţă de 2008, când s-a înregistrat o producţie de 20,8 milioane hectolitri, ceea ce înseamnă că industria berii a pierdut în trei ani circa 25% din producţie.
Trei fabrici de bere au fost închise în acest interval şi peste 2.000 de oameni şi-au pierdut locurile de muncă, ceea ce a dus, în acelaşi timp, şi la pierderi semnificative la bugetul de stat.