Statele membre G20 vor să intervină pe piaţă pentru a contracara creşterea preţurilor la alimente, după ce seceta din SUA, cea mai dură din ultima jumătate de secol, a devastat recolta din cel mai mare exportator agricol din lume.
Discuţiile cu uşile închise dintre oficialii responsabili cu agricultura ai G20 şi ONU despre organizarea unei reuniuni a noului forum pentru situaţii de urgenţă vin după ce preţurile la porumb au ajuns la un nivel record, depăşind pragul din timpul crizei alimentare din 2007-2008.
Agricultorii americani au abandonat lanuri mari de porumb
Potrivit sursei, guvernul american a alimentat temerile privind o creştere a preţurilor, spunând că seceta i-a determinat pe fermierii din SUA să-şi abandoneze lanurile cu porumb de pe o suprafaţă mai mare decât teritoriile Belgiei şi Luxemburgului luate împreună. Departamentul Agriculturii şi-a redus previziunea privind porumbul, anticipând preţuri record pe parcursul următorului an, scrie Financial Times, citat de Agerpres.
Oficialii G20 intenţionează să organizeze o conferinţă telefonică în ultima săptămână a lunii pentru a discuta despre o întâlnire, care ar putea avea loc la sfârşitul lui septembrie sau începutul lui octombrie, potrivit a patru oficiali familiari cu discuţiile.
Aceştia subliniază că intenţia de a organiza o reuniune nu reprezintă un semnal de panică. Dimpotrivă, afirmă ei, ar fi o încercare de a evita tipul de politici, care au inclus restricţii la export şi crearea de stocuri, ce în 2007-2008 au transformat deficitul de produse agricole în cea mai puternică criză alimentară din ultimii 30 de ani, declanşând revolte în peste 20 de ţări. sursa: Agerpres