Organizaţii neguvernamentale, cu sprijinul FAO, pledează pentru crearea unor sisteme regionale de depozitare a produselor alimentare, „libere de corupţie” şi eficiente, potrivit ziarului italian La Stampa.
Vechii egipteni, chinezi şi romani creau stocuri de cereale care le permiteau, în anii cu recolte compromise, să limiteze efectele foametei. „Dar, astăzi nu facem ceea ce făceau vechii egipteni, chinezi şi romani, chiar dacă sarcina de a asigura cu hrană aproximativ 7 miliarde de oameni de pe planetă necesită un efort mai mult decât herculean. Cu toate că milioane de oameni au murit ca urmare a anilor de secetă (2007-2008), în timp ce alte sute de milioane continuă să trăiască în sărăcie şi îndură foame, nu a fost creat nici acum un sistem coordonat la nivel mondial pentru gestionarea eficientă a aprovizionării cu produse alimentare în caz de criză alimentară”, constată comentatorul Roberto Giovannini.
La recentul summit agricol din Franţa a fost amânată examinarea propunerilor privitoare la blocarea vânzării de teren arabil în ţările în curs de dezvoltare, precum şi iniţiativele de control asupra combustibilului şi distribuirii stocurilor de alimente în scopul limitării preţurilor acestora pe pieţele agricole.
Potrivit lui Marco De Ponte, secretarul general al ActionAid Italy, „suntem încă foarte departe de adoptarea unor strategii capabile să aducă stabilitate pe pieţele agricole şi să garanteze siguranţa alimentară”. Nu ne rămâne decât să sperăm că prognozele FAO privind creşterea producţiei agricole pe 2011-2012 se vor împlini, mai spune el.
În prezent, potrivit FAO, stocurile de cereale la nivel mondial ajung la 493,9 milioane de tone, o cifră ce pare ridicată în raport cu producţia mondială de 2314,9 milioane de tone. Dar, dacă în 2002 rezervele constituiau 29,9% din consumul global de cereale ((578,2 milioane de tone la o producţie de 1907,9 milioane de tone), astăzi acest raport a scăzut la 21%, arată ziarul, indicând că în ţări precum China, India, Brazilia, India, Mali, Canada şi Malawi există deja „rezerve anticriză”.
Aproximativ 35 de ţări, între care Burkina Faso, Cambodgia, Camerun, Etiopia, Kenya, Nigeria, Pakistan, Senegal au profitat de astfel de stocuri în anii de secetă 2007-2008, potrivit La Stampa.
Organizaţii neguvernamentale precum ActionAid, Oxfam etc. se pronunţă în favoarea constituirii unui sistem eficient şi necorupt de rezerve alimentare la nivel regional, care ar putea coopera între ele în caz de nevoie. În plus, pentru crearea unei agriculturi moderne ar trebui sprijiniţi micii producători, ceea ce ar putea îmbunătăţi situaţia a milioane de săraci, apreciază în comentariul său publicaţia italiană. sursa agerpres.