Consiliul Concurenţei anunță că a autorizat preluarea Albalact de către grupul francez Lactalis, care mai deține în țara noastră și brandul LaDorna.
Consiliul Concurenţei a autorizat operaţiunea de concentrare economică realizată prin preluarea SC Albalact SA, SC Rarăul SA şi SC Albalact Logistic SRL de către B.S.A. Internaţional, informează un comunicat al instituției.
B.S.A. Internaţional este deţinută de către B.S.A., companie franceză care este societatea-mamă a grupului Lactalis. Grupul Lactalis comercializează în România atât produse lactate fabricate local de companiile Dorna Lactate şi Dorna, cât şi produse lactate fabricate în străinătate şi importate pe teritoriul României.
SC Albalact SA are ca obiect principal de activitate fabricarea produselor lactate şi a brânzeturilor, iar SC Rarăul SA este o filială a societăţii Albalact. SC Albalact Logistic SRL este, de asemenea, o filială a societăţii Albalact care desfăşoară transporturi rutiere de mărfuri.
În cadrul operaţiunii de concentrare economică au fost analizate piaţa colectării laptelui crud, piaţa producţiei şi comercializării laptelui proaspăt pentru consum, piaţa producţiei şi comercializării laptelui pentru consum UHT, piaţa producţiei şi comercializării untului, piaţa producţiei şi comercializării smântânii, piaţa producţiei şi comercializării produselor acidofile, piaţa producţiei şi comercializării brânzeturilor şi piaţa produselor lactatepentru programul şcolar „Cornul şi Laptele”.
Ca urmare a analizei, Consiliul Concurenţei a constatat că această operaţiune nu ridică obstacole semnificative în calea concurenţei efective pe piaţă românească sau pe o parte substanţială a acesteia, în special prin crearea sau consolidarea unei poziţii dominante, precizează Consiliul Concurenţei.
La finalul lunii ianuarie 2016, Albalact a anunţat că acţionarii care deţin 70% din companie au semnat un contract de vânzare a producătorului de lactate către grupul francez Lactalis. De asemenea, Lactalis intenţionează să iniţieze o ofertă publică de preluare voluntară, având drept obiect 100% din acţiunile deţinute de acţionarii Albalact, primind angajamente ferme din partea acţionarilor majoritari ai Albalact de a subscrie toate acţiunile pe care le deţin în oferta de preluare.
Albalact - Alba Iulia este cea mai mare societate cu capital majoritar autohton în industria laptelui. Înfiinţată în 1971, Albalact a fost transformată în societate pe acţiuni în 1990 şi privatizată în 1999. Albalact are acţionariat majoritar român, iar acţiunile emise de Albalact sunt admise la tranzacţionare la categoria standard a Bursei de Valori Bucureşti. Albalact deţine 99,01% din acţiunile Rarăul Câmpulung Moldovenesc şi 100% din societatea de logistică Albalact Logistic SRL, având peste 1.000 angajaţi în toate cele trei entităţi. Albalact comercializează produse proaspete, pasteurizate şi UHT sub brandurile Zuzu, Fulga, Rarăul, Albalact şi Poiana Florilor.
Grupul Albalact a încheiat anul 2015 cu un profit net de circa 12,63 milioane lei. Veniturile nete au crescut anul trecut cu 8,9%, la 444,02 milioane lei, de la 408,13 milioane lei, în 2014.
Lactalis este lider mondial în industria procesării laptelui, deţinând branduri internaţionale de succes, precum President, Parmalat, Galbani. Grupul are în prezent 75.000 de angajaţi şi deţine peste 200 de fabrici în 43 de ţări. În 2015, Grupul Lactalis a avut o cifră de afaceri de 17 miliarde de euro. În România, Lactalis a cumpărat brandul de lactate LaDorna în 2008.