Potrivit Rabobank, traiectoria ascendentă a preţurilor globale pentru produsele lactate, vizibilă în al patrulea trimestru din 2019, s-a oprit la începutul anului, pe fondul apariţiei epidemiei de coronavirus în China.
Analiştii băncii olandeze anticipează că modelele de cumpărare ale consumatorilor din China se vor normaliza până în a doua jumătate a anului 2020, fiind deja vizibile semne de îmbunătăţire a unor lanţuri de aprovizionare. Cu toate acestea, riscul unui regres sau a unei recuperări economice întârziate în China este destul de ridicat în acest moment, consideră specialiştii Rabobank.
În acest context, prognozozele privind producţia globală de lapte vorbesc despre o creştere. Ultimele analize Rabobank confirmă faptul că toate principalele regiuni lactate din lume vor raporta creşteri în al doilea trimestru al anului 2020.
"Combinaţia dintre importurile chineze reduse, perturbări semnificative ale lanţului de aprovizionare, inclusiv concurenţa extremă pentru containerele de transport pe tot globul şi creşterea excedentelor lactate din regiunile de export vor menţine presiunea descendentă pe pieţele globale în cea mai mare parte a acestui an, susţine Michael Harvey, analist principal pentru sectorul lactate la RaboResearch.
Cu toate acestea, el este de părere că rata de creştere a laptelui excedentar va fi restricţionată, iar preţurile mai scăzute ale mărfurilor în faţa unei creşteri economice mai slabe vor sprijini cumpărătorii din regiunile sensibile la preţuri, care nu depind de veniturile din petrol. Pe baza fundamentelor prognozate până acum, acest lucru ar trebui să conducă la un ciclu descendent pe pieţele internaţionale.
Scăderea preţurilor, influenţată de recesiune
Comentând în mod specific potenţialul impact global al coranavirusului pe pieţele mondiale de produse lactate, Harvey a spus că se aşteaptă la setări macroeconomice mai slabe, inclusiv o recesiune globală. "Există semne pozitive cu privire la consumul de lactate în comerţul cu amănuntul, dar ne aşteptăm la o cerere de servicii alimentare destul de slabă pentru o perioadă de cel puţin două luni", afirmă specialistul Rabobank.
"Creşterea incertitudinilor şi a riscurilor ar putea face ca nivelul preţurilor globale să fie mai mic decât cel prevăzut, iar acest lucru să influenţeze în mod negativ preţurile la laptele din fermă, în afara aşteptărilor actuale", a concluzionat acesta.