În luna februarie a acestui an, cele mai mari scumpiri s-au înregistrat la ouă, unde preţul a crescut cu 12,7 procente, dar şi legumele şi fructele şi conservele din legume şi fructe au suportat scumpiri cu procente cuprinse între 4,47 şi 6,20%, faţă de luna anterioară, conform datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
Singurul produs alimentar care s-a ieftinit cu 0,23%, în februarie 2012, a fost mierea de albine.
Potrivit statisticilor, preţurile produselor alimentare au fost în creştere cu 1,21 procente în februarie, comparativ cu luna precedentă.
Astfel, legumele şi conservele de legume s-au scumpit cu 5,77%, cartofii cu 5,72%, fructele şi conservele de fructe - 4,48%, fructele proaspete cu 4,76%, citricele şi alte fructe meridionale cu 4,47 şi alte legume şi conserve din legume cu 6,20%.
S-au mai înregistrat scumpiri la laptele de vacă, cu 1,66%, iar până într-un procent au crescut preţurile la brânză - 0,55%, mălai -0,19%, preparate şi conserve din carne, cu 0,19%, respectiv 0,24 procente.
Potrivit datelor INS, în luna februarie 2012, preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,40%, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la tutun şi ţigări - 1,40% şi la combustibili de 0,77%.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,59% în februarie 2012, de la 2,72%, nivel consemnat în luna ianuarie 2012, fiind din nou la cel mai redus nivel din ultimii 23 de ani, potrivit datelor publicate de Institutul Naţional de Statistică (INS).
sursa: Agerpres