Adama
AGRICOVER

Europa în jos, România în sus?

Cosmin TRIF
Publicat: 30 octombrie 2011 - 20:10
1 comentarii   | Print | Trimite unui prieten

ci

De câţi ani are nevoie România pentru a ajunge din urmă ţările avansate din Europa Occidentală, gen Germania ori Franţa ? După cum se ştie, în momentul de faţă, noi suntem prin coada clasamentului la nivelul de trai şi ca nivel de dezvoltare, în general. Cele mai aproape de noi, fiind ţări precum Ungaria şi Polon, dar şi distanţa faţă de acestea este măricică. Potrivit calculelor ( care au la bază rapoarte ale Institutului Naţional de Statistică, statistici privind Produsul Intern Brut, etc) pentru a le ajunge din urmă ar trebui să treacă circa 18-20 de ani. Iar în ceea ce priveşte Germania, de pildă, se spune că doar într-o sută de ani ne vom  putea apropia mai mult, la circa două-treimi, de nivelul de trai al nemţilor. Astăzi, conform unor estimări,  noi avem stadiul RFG-ului din 1950, potrivit unui articol interesant publicat pe www.businessday.ro

Nu trebuie să fim specialişti în statistică economică ca să pricepem că situaţia nu e pe roze deloc. Cu toate progresele făcute în ultimii ani, România rămâne ţara fără drumuri, apă curentă, canalizare ori spitale, care să corespundă unor cerinţe minime. Başca, o  corupţie fără sfârşit. Dar cel mai dureros este faptul că astăzi, România produce hrană puţină şi scumpă. Deşi beneficiem de un potenţial de invidiat, care ar putea hrăni două Germanii. În loc să tăiem panglici de fabrici de procesare a animalelor, legumelor şi fructelor, oficialii noştri se laudă cu deschiderile de supermarketuri. Chiar şi acum, într-o perioadă de instabilitate economică, singurele lucruri notabile sunt inaugurările de magazine alimentare, aparţinând brandurilor europene.

Ironia face că astăzi asistăm la un nou trend al istoriei: începutul declinului civilizaţiei occidentale, din cauza costurilor sociale tot mai mari.  Asta se ascunde, de fapt, sub sintagma „datoria statelor suverane”. Având cauze multe şi complicate, guvernările occidentale încep să aibe probleme financiare majore. Efectul? Ţările europene dezvoltate întâmpină dificultăţi serioase în a mai asigura cetăţenilor obişnuitul confort occidental.

Ce se poate întâmpla cu fisurile sistemului ? Unde pot duce acestea ? Cel mai verosimil este scenariul cu prăbuşirea nivelului de trai al europenilor. Trebuie doar să ne întrebăm în cât timp inevitabilul se va produce.

Aşa se face că, printr-o ironie urâtă a istoriei, România poate ajunge la nivelul de dezvoltare al UE. Din păcate, nu pentru că noi vom creşte, ci pentru că europenii, iată, o vor lua la vale. Ştiu că sună cinic. Momentan însă, observând ce se petrece în jur, nu am nici un motiv să fiu optimist pe termen lung.


Vizualizat: 2327 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Fermierul modern: Şi cumpărător, şi vânzător

Fermierul modern: Şi cumpărător, şi vânzător

Suntem obişnuiţi ca dragii noştri oficiali, de prea multe ori, să facă declaraţii în afara realităţii. Dând senzaţia fie că trăiesc pe altă lume, fie că, în mod voluntar, aceştia denaturează lucrurile când îşi dau cu părerea pe o temă ori alta.

De ce nu putem fi măcar ca maghiarii?

De ce nu putem fi măcar ca maghiarii?

După cum frumos se exprimă atât preşedintele Traian Băsescu, cât şi ministrul Agriculturii Valeriu Tabără, România trebuie neapărat să treacă la prelucrarea produselor primare, pe care ulterior să le exporte.

Bătuţi, pe teren propriu

Bătuţi, pe teren propriu

Potrivit preşedintelui FNPAR, Viorel Matei, lauda unora cum că în România ar fi supraproducţie de grâu, a condus la scăderea preţurilor cu 10-15 la sută. De fapt, liderul fermierilor ne pune în faţă o mostră de manipulare a pieţei.

Şah la fermieri!

Şah la fermieri!

În ciuda situaţiei financiare relativ instabile, actualmente, asistăm la o serie de investiţii făcute de marile branduri de retail în magazine moderne, pe întreg cuprinsul ţării. În timp ce unele au tăiat deja panglica, altele se pregătesc asiduu să o facă.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Rezultate/pagina:
Ordine de listare:   
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   
1.
oldmen
|
12. 13, 2011. Tuesday 18:27
DA .Nici odata Germania Franta Anglia nu va fi de acord ca poporul lui sa o duca mai rau ia detrimentul Romaniei.Si va face orice ca Romanii sa nu prospere.Multumita guvernantilor nostri nici peste 50 de ani nu i vom ajunge.Vezi subventiile,Imprumuturile bancare .Raifaizen .In Austria imprumuta cu 5% in Ungaria cu 8% la noi in Romania 15% de ce ?Risc de tara .?eu cred ca mita de tara .Nu trebuia admis inRomania daca nu practica acelasi procent de dobanzi.Toate bancile.In tara de origine ca si la noi.
Rezultate: [1]  
Pagini: [1]  1   

Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii