Faptul că alimentele se scumpesc şi unii români nu îşi mai permit să le cumpere nu înseamnă că avem o criză alimentară, ci că suntem într-o criză economică, afirmă ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu.
„(...) Preţurile crescute la energie şi la gaz au cauzat creşterea inflaţiei, creşterea celorlalte preţuri. Să ştiţi că în preţului final al produsului la raft nu este doar munca fermierului român, a acelui care produce. Eu, ca ministru al Agriculturii, trebuie să mă asigur că iau măsurile necesare să stimulăm menţinerea nivelului de producţie. Noi, la Ministerul Agriculturii, nu facem preţurile, preţurile le face piaţa şi ceilalţi factori care influenţează piaţa. În agricultura din România avem subvenţie la motorină de 1,63 de lei per litru de motorină, nu puteţi spune că aceste măsuri nu au fost luate.
Facem ceva suplimentar şi o să vedeţi în conferinţa de presă de luni că cei trei preşedinţi ai partidelor de coaliţie vor anunţa pachetul de măsuri, vom stimula procesarea produselor agricole în România, stimulăm fermierii să producă în continuare şi îi sprijinim prin scheme de ajutor de stat directe ca să poată produce mai departe şi să menţinem nivelul producţiei constant”, a declarat ministrul Agriculturii, Adrian Chesnoiu, invitat într-o emisiune TV la Antena3 să comenteze scumpirea preţurilor alimentelor din România.
„Văd, în ultima vreme, că se vorbeşte foarte mult de criză alimentară. Să ştiţi, şi vă rog, asta e o rugăminte pe care v-o adresez tuturor celor care ne priviţi astăzi: criza alimentară intervine în momentul în care nu găseşti alimente pe raft. Faptul că alimentele se scumpesc şi poate pentru unii români ele sunt mai greu de accesat, asta înseamnă că suntem într-o manifestare a unei crize economice, nu a unei crize alimentare. Trebuie să transmitem corect aceste mesaje şi oamenii să înţeleagă ce se întâmplă în mod real. În ultimii doi ani, explozia preţurilor la energie şi la gaz ne-a adus în situaţia în care suntem astăzi”, a adăugat ministrul Agriculturii.
Potrivit datelor publicate în luna martie de Institutul Naţional de Statistică (INS), rata inflaţiei a urcat la 8,53% în luna februarie 2022, de la 8,35% în ianuarie. Mărfurile alimentare s-au scumpit cu 8,84% într-o singură lună, cele nealimentare s-au scumpit cu 9,33%, iar serviciile cu 6,08%. Scumpiri şi mai mari sunt aşteptate în continuare, în condiţiile în care rata inflaţiei ar putea trece de 11,2% până în luna iunie 2022, nivelul prognozat iniţial de BNR.
Alimentele care s-au scumpit cel mai mult în ultimul an sunt cartofii +30,58%, uleiul de floarea soarelui +26,12%, mălaiul +19,32%, făina +16,38%, margarina +14,33% şi pâinea +13,43%.
În acelaşi interval, februarie 2021 - februarie 2022, preţurile gazelor naturale au crescut cu 44,94% şi ale combustibililor cu 27,24%.