Deşi este cam de zece ori mai mică decât România, ca şi suprafaţă, Macedonia a reuşit anul trecut să exporte tomate în valoare de 17,1 milioane de dolari, ceea ce reprezintă aproximativ 0,2% din totalul exporturilor la nivel mondial!
Pe de altă parte, potrivit statisticilor oficiale, fostul stat iugoslav a importat în 2017 roşii în valoare de numai 2,9 milioane de dolari, ceea ce reprezintă 0,03 procente din importurile globale. Marile ţări exportatoare de tomate au fost Olanda, Mexic, Spania, Maroc şi Canada, cu vânzări anul trecut între 416 milioane şi 2 miliarde de dolari. În ceea ce priveşte importurile de tomate, acestea sunt dominate de SUA, Germania, Franţa, Marea Britanie şi Rusia, ale căror achiziţii în 2017 au valorat între 558,7 milioane şi 2,3 miliarde de dolari.
Sezonul acesta, însă, recolta de roşii a Macedoniei a fost afectată parţial de condiţiile meteorologice nefavorabile, caracterizate în special de ploi abundente la sfârşitul iernii şi începutul primăverii. Prin urmare, guvernul de la Skopje a decis luna trecută să acorde subvenţii producătorilor de tomate care nu reuşesc să-şi vândă marfa în ţările învecinate, acordând 6,5 dinari pe kilogram (aproximativ 50 de bani) dacă roşiile sunt vândute la fabricile de procesare din Macedonia. "Tomatele vor fi prelucrate în suc de roşii. Având în vedere preţul foarte scăzut pe care unităţile de prelucrare îl oferă pentru tomatele de industrializare, de numai 4 dinari per kilogram, am decis să acordăm acest sprijin fermierilor", a declarat ministrul Agriculturii, Mihail Cvetkov.