Exporturile italiene de fructe şi legume în prima jumătate a anului 2017 au depăşit 2 milioane de tone, ajungând la valoarea de 2,3 miliarde de euro, potrivit asociaţiei italiene a producătorilor de fructe - Frutimprese.
Aceasta reprezintă o scădere a volumului cu 6,8 procente, dar o creştere valorică de 3,1 la sută faţă de aceeaşi perioadă a anului 2016. Cea mai mare creştere a fost înregistrată în sectorul fructelor proaspete (+ 6,6%) şi a legumelor (+4,3%), în timp ce scăderi semnificative s-au raportat în ceea ce priveşte citricele (-15%) şi fructele uscate (-8%).
În acelaşi timp, conform Frutimprese, importurile au crescut atât în volum (+ 9,1%), cât şi în valoare (+ 5,5%), evoluţie determinată în special de comerţul cu citrice (+ 43,2%), fructe proaspete (+ 12,8%) şi fructe tropicale (+9,5%).
Comentând rezultatele, vicepreşedintele Frutimprese, Giacomo Suglia, a subliniat că performanţele înregistrate în primele şase luni ale anului au fost atinse în ciuda embargoului rus şi a unor pieţe nu foarte stabile din nordul Africii.