În luna ianuarie 2012, alimentele precum făina, fasolea şi ouăle s-au ieftinit cu procente cuprinse între 0,15 şi 0,68%, faţă de luna anterioară în timp ce legumele, conservele de legume şi fructele s-au scumpit cu 1,92%, respectiv cu 1,04%, conform datelor Institutului Naţional de Statistică (INS).
Preţurile produselor alimentare au fost în creştere cu 0,32%, în ianuarie 2012 comparativ cu luna precedentă.
Potrivit statisticilor, ouăle s-au ieftinit cu 0,68 procente, fasolea boabe şi leguminoasele cu 0,19%, cartofii cu 0,18%, făina cu 0,15%, iar mierea de albine cu 0,13 procente.
Ce s-a scumpit în prima lună a anului?
În acelaşi timp, însă, s-au scumpit legumele şi conservele de legume cu 1,03%, conservele din legume cu 1,92%, iar fructele proaspete cu 1,04%. Au mai fost înregistrate scumpiri, până într-un procent, la pâine de 0,13%, la carne de porc - 0,21%, brânza telemea de vacă - 0,77 procente.
Potrivit datelor INS, în luna ianurie 2012, preţurile produselor nealimentare au crescut cu 0,40%, cele mai mari scumpiri fiind înregistrate la combustibili - 1,16% şi de 0,92% la tutun şi ţigări. În schimb, în ianuarie, s-au ieftinit energia termică cu 0,18 procente şi medicamentele cu 0,02%.
Rata anuală a inflaţiei a coborât la 2,72% în ianuarie 2012, de la 3,14%, nivel consemnat în luna decembrie 2011, fiind cel mai redus nivel din 1989 şi până în prezent.
sursa: Agerpres