Indonezia, cea de-a patra cea mai populată ţară din lume, a devenit al doilea mare importator mondial de grâu, după Egipt.
Potrivit Bloomberg, citată de Agerpres, consumul de grâu în Indonezia s-a dublat după 2002. În condiţiile în care economia indoneziană s-a triplat în ultimul deceniu, veniturile clasei mijlocii au crescut, astfel că tot mai multe persoane îşi permit să plătească mai mult pentru sandwich-uri, prăjituri şi produse de patiserie. Potrivit estimărilor Indonesia Bakery Association, consumul de pâine şi prăjituri a crescut cu aproape 60% în ultimii patru ani.
USDA: Indonezia va importa 7,7 mil. tone grâu în 2015-2016
De asemenea, pentru un număr din ce în ce mai mare de indonezieni, pâinea a devenit principalul produs alimentar, devansând orezul şi tăiţeii, mai spune Bloomberg. Dar, în Indonezia, o ţară cu climă tropicală, nu creşte grâu.
Departamentul american al Agriculturii (USDA) estimează că importurile de grâu ale Indoneziei au crescut cu 63% în ultimul deceniu şi vor ajunge, în 2015-2016, la nivelul record de 7,7 mil. tone, în timp ce consumul a crescut cu 70%, cu mult peste avansul de 8% înregistrat în cazul cererii de orez, care se va situa la 38,6 mil. tone în 2015.
În cazul Egiptului, cel mai mare importator mondial de grâu, USDA estimează că acesta va importa 11,3 mil. tone de grâu în 2015-2016.
În condiţiile în care stocurile mondiale de grâu sunt la un nivel ridicat după recoltele record din 2014, o cerere crescută din Indonezia ar putea să fie benefică pentru marii exportatori, respectiv SUA, Canada şi Australia, principalul furnizor al Indoneziei.
Pawan Kumar, analist la Rabobank International în Singapore, estimează că Indonezia ar putea importa peste 10 mil. tone de grâu în 2020, în timp ce Egiptul ar putea importa o cantitate mai mică, dacă va revizui sistemul actual de subvenţionare a alimentelor, mai notează Bloomberg, citată de Agerpres.