Adama
AGRICOVER

Importurile de carne de pasăre din UE fac concurenţă neloială producătorilor locali

Publicat: 16 mai 2011 - 22:22
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Firmele care importă carne de pasăre din Uniunea Europeană fac concurenţă neloială producătorilor autohtoni din domeniu, întrucât comerţul intracomunitar nu este fiscalizat, a declarat Ilie Van, preşedintele Uniunii Crescătorilor de Păsări din România. 

„Din cele 98.000 de tone de carne de pasăre importate anul trecut, 70.000 de tone sunt aduse în ţară fără să se plătească TVA. Astfel că 80% din carnea de import este nefiscalizată”.

Aceste importuri nu doar că aduc neplăceri fermierilor români, prin concurenţa neloială, dar pentru că sunt nefiscalizate, contribuie în mare parte şi la prejudiciile aduse statului român.
„Dacă importatorii ar fi fiscalizaţi, aceste importuri nu ar produce neplăceri fermierilor interni, însă atâta vreme cât aproape toate importurile din UE sunt nefiscalizate, ele produc concurenţă neloială pe piaţa internă şi prejudicii bugetului de stat şi producătorilor interni. Tendinţa din 2010 se menţine şi în 2011, nu se simte o revigorare în sector. Importurile se menţin la acelaşi nivel, iar producţia şi consumul nu dau semne de redresare”, a declarat Ilie Van pentru bursa.ro.

Pui de carne_b

Importurile de carne de pasăre au scăzut în 2010, faţă de anul precedent, la 98.000 de tone de la 136. 000 de tone. În acelaşi timp , exporturile au crescut, de la 30.000 de tone în 2009, la 58.000 de tone în 2010.
Anul trecut faţă de 2009, consumul de carne de pasăre din ţara noastră, excluzând autoconsumul, a scăzut cu 15%, de la 440.000 de tone la 375.000 de tone. Preţurile la poarta fermei s-au micşorat, de asemenea, de la 6,37 lei /kg, fără TVA, în 2009, la 6,24 lei /kg, în 2010, pentru carcasa de grill. 

Aşadar, producţia internă s-a menţinut, a subliniat domnul Van, specificând faptul că, atât importurile, cât şi exporturile reprezintă comerţ intracomunitar cu ţări membre ale UE.
În ţara noastră există aproximativ 400 de ferme de carne de pasăre şi circa 20% din importuri provin din Brazilia.


Vizualizat: 2310 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Moda de azi

Moda de azi
Tineretul şi moda de azi Detalii