Piaţa românească a produselor alimentare valorează, la ora actuală, circa 100 de miliarde de euro, din care jumătate sunt exporturi, a declarat, preşedintele Consiliului de Administraţie al Institutului Bancar Român (IBR), Vasile Secareş, într-o conferinţă de specialitate.
„Pe ce resurse de putere ne vom baza? Am prăduit o groază de resurse şi nu mai avem ce scoate la înaintare. România se poate baza pe resursa umană. Agricultura, plus industria alimentară, reprezintă un spaţiu de putere pentru noi, elita naţională. Mâncarea, ca şi apa şi aerul, va fi resursă mai importantă decât petrolul şi gazul. Mâncarea reprezintă 30% din PIB-ul naţional şi o piaţă de 50 de miliarde de euro pentru România. Dacă adăugăm exporturile, piaţa poate depăşi lejer 100 de miliarde de euro. Noi, cu cel mai bun pământ din Europa, importăm 70% din mâncarea pe care o consumăm, pentru că, în ultimii 20 de ani, am dat cel mai prost răspuns pe care îl puteam da în privinţa dezvoltării. Agricultura noastră seamănă, la ora actuală, cu agricultura din ţările slab dezvoltate din Africa, Asia sau America de Sud”, a afirmat Secareş.
În prezent, România este total nepregătită pentru cerinţele de reorganizare economică mondială, consideră acesta. „România este cu totul nepregătită pentru cerinţele necesare reorganizării mondiale. Reconstruirea guvernării în ceea ce priveşte refacerea resurselor de putere şi gestionarea acestora sunt testele pe care trebuie să le trecem. România poate fi unul dintre marii producători de alimente din lume”, a menţionat oficialul IBR.
Institutul Bancar Român a organizat, joi, sub egida „Bucharest International Forum” şi în parteneriat cu Forum Invest România, conferinţa cu tema „Dezvoltarea agriculturii româneşti, între deziderat politic şi ultimă şansă. Politici, finanţare, garanţii”.
Temele abordate la eveniment au făcut referire lapotenţialul românesc de dezvoltare agricolă, căile de valorificare a potenţialului agriculturii româneşti, construirea unui sistem coerent şi solid de valorificare a potenţialului agrar românesc, politicile româneşti actuale în domeniul agrar, competenţele profesionale în reconstruirea agriculturii în România, programe de finanţare disponibile, soluţii de asigurare şi garantare, accesarea fondurilor europene destinate agriculturii.
Agerpres