Adama
AGRICOVER

Piaţa porumbului: UE, SUA, China şi Ucraina „se bat” pentru a vinde în Africa

Publicat: 25 octombrie 2011 - 10:59
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

Uniunea Europeană încearcă să vândă supraproducţia de porumb de anul acesta, însă cucerirea altor pieţe, externe Europei, pare a fi greu de realizat în condiţiile unei concurenţe acerbe din partea SUA, China, iar mai nou a Ucrainei, potrivit reprezentanţilor Conferderaţiei Europene a Producătorilor de Porumb.

Astfel, în prezent, Ucraina reprezintă principalul competitor al Uniunii Europene pe piaţa porumbului. Cu toate că UE este al treilea producător mondial după SUA şi China, statele membre nu au reuşit să se impună pe pieţele externe, preferând să vândă doar pe piaţa comună.

Piaţa africană – punct de desfacere ţintit de mai multe state exportatoare de porumb
Pentru că producţia a crescut, europenii doresc să se extindă pe piaţa africană. Problema este că americanii s-au impus deja pe această piaţă, iar ucrainienii vin tare din urmă, potrivit datelor CEPP. „Producţia de porumb a Uniunii Europene este de 62 milioane tone. Până acum, porumbul produs în Europa s-a vândut în cea mai mare parte pe piaţa comună, dar devin interesante şi pieţe terţe, mai ales cele din Nordul Africii. Problema este că cea mai mare parte a necesarului acestor ţări africane este asigurat din America. Totuşi, porumbul european, mai ales cel din Franţa şi România, principalele ţări producătoare, poate concura cu cel de peste Ocean”, a spus Luc Esprit, secretarul permanent al CEPP, citat de money.ro.

Potrivit acestuia, ţări precum Algeria, Maroc, Tunisia şi Egipt cumpără acum 10 milioane tone de porumb. De dorit este ca această cantitate să provină în viitor din UE, mai ales că producţia ţărilor europene a crescut foarte mult anul acesta. „Vânzările de porumb se fac mai mult între ţările UE, doar o cantitate mică de 3-4 milioane de tone reprezintă exportul în ţările terţe, deşi porumbul este foarte competitiv în Africa de Nord”, a mai arătat Esprit.

Ştiuleţi de porumb_b

Ţările europene trebuie să facă însă faţă unei concurenţe puternice venite din partea statelor americane, care au producţii foarte mari. Astfel, producţia Statelor Unite a fost anul trecut de 331 milioane tone, în timp ce Brazilia a obţinut 56 milioane tone, Argentina 22,5 milioane tone, iar Mexic 20,3 milioane tone. Printre alţi producători importanţi se numără şi China, cu 158 milioane tone şi India cu 16,7 milioane tone.

Vizualizat: 3762 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

Care sunt statele care domină piaţa porumbului în UE?

Care sunt statele care domină piaţa porumbului în UE?

Producţia de porumb din Uniunea Europeană este estimată în 2011 la 62 milioane tone, în creştere cu 7 milioane tone faţă de anul trecut. Porumbul este cultivat în UE pe o suprafaţă de 14 mil. ha, iar principalele state cultivatoare de porumb sunt Franţa, România şi Ungaria.

Teleorman: Recoltarea culturilor de toamnă s-a încheiat

Teleorman: Recoltarea culturilor de toamnă s-a încheiat

În judeţul Teleorman, recoltarea culturilor de toamnă s-a încheiat. La porumbul boabe s-a înregistrat una dintre cele mai bune producţii din ultimii ani, de peste 355.000 de tone.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii