Adama
Agreena
AGRICOVER

Exporturile de grâu au crescut de 1,6 ori până la 1,15 milioane de tone, în primul semestru

Publicat: 23 septembrie 2013 - 15:19
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten

În primul semestru din acest an, România a exportat 1,151 milioane de tone de grâu, în creştere de 1,6 ori faţă de perioada similară din 2012, când exporturile au totalizat 711.605 tone, conform datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR).

Potrivit MADR, din exporturile de grâu şi meslin (amestec de gâu şi secară în proporţie de 2:1) în ţările intra şi extracomunitare au fost încasaţi, în prima jumătate a acestui an, 295 de milioane de euro, de două ori mai mult decât în aceeaşi perioadă a anului trecut (146,22 milioane de euro).
În ceea ce priveşte importurile, în prima jumătate a anului 2012 au fost importate 87.634 tone de grâu şi meslin, în valoare de 16,54 milioane de euro.

Fermierii au reclamat faptul că, în acest an, preţurile de achiziţie practicate de traderi pentru produsele agricole preluate din România sunt mai mici, comparativ cu cele practicate în cazul produselor provenite din alte ţări, subliniind că din această cauză PIB-ul României este prejudiciat cu suma de 2,5 miliarde de euro.
„La data de 10 iunie a.c., preţul unei tone de grâu în România era de 227 de euro, în vreme ce la data de 4 septembrie a.c., o tonă de grâu costa 140 de euro. În tot acest timp, pe piaţa europeană preţul de achiziţie al unei tone de grâu nu a coborât sub 180-200 de euro. (...) În afara ţării, preţul de achiziţie al unei tone de grâu era de 171 euro”, atrăgea atenţia, recent, Laurenţiu Baciu, preşedintele Ligii Asociaţiilor Producătorilor Agricoli din România (LAPAR). sursa: Agerpres

Vizualizat: 1276 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Alte articole in aceasta categorie

Comunicat APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii animale cu subvențiile APIA în cont!

Comunicat APIA ASTĂZI: Fermierii, crescătorii animale cu subvențiile APIA în cont!

30 octombrie 2024 - 14:13

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 16 – 29 octombrie 2024, a autorizat la plată în cadrul Campaniei de plăți în avans, aferentă anului de cerere 2024, un număr de 546.172 fermieri, cu o sumă totală de 444.081.944,85 euro (2.209.456.415,10 lei).

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

Anunț făcut ACUM: Noi ajutoare pentru fermele mici!

30 octombrie 2024 - 08:29

Se pregătește lansarea în perioada următoare a ajutorului din bani europeni pentru fermele mici. E disponibilă suma de 108 milioane euro. Anunțul a fost făcut marți de directorul general adjunct al Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR), Ficu Anghel, în cadrul ZF AGROBUSINESS SUMMIT 2024.

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

Vești grozave pentru fermieri! Suplimentare sume!

29 octombrie 2024 - 18:55

Președintele Administrației Fondului pentru Mediu, Laurențiu Neculaescu, a venit cu detalii importante privitoare la concentrarea atenției AFM asupra fermierilor din România și punerea de fonduri pentru achiziția de tractoare la dispoziția acestora.

Începe programul Rabla pentru sobe! Suma pe care o luați de la stat!

Începe programul Rabla pentru sobe! Suma pe care o luați de la stat!

29 octombrie 2024 - 08:18

Programul „Rabla pentru sobe” va demara în câteva săptămâni, proiectul-pilot urmând a beneficia de un buget de 500 de milioane de lei, anunţă ministrul Mediului, Apelor şi Pădurilor, Mircea Fechet. Statul va finanţa 70% din cheltuiala cu instalarea unei sobe eficientă din punct de vedere energetic, dar nu mai mult de 10.000 de lei.

Ministrul Barbu: Au închis piețele și au deschis păcănelele și cazinourile!

Ministrul Barbu: Au închis piețele și au deschis păcănelele și cazinourile!

29 octombrie 2024 - 07:36

Ministrul agriculturii, Florin Barbu, l-a atacat dur pe candidatul la președinție, Nicolae Ciucă, într-o postare virulentă pe Facebook.

Nave încărcate cu porumb în Portul Constanța, refuzate la destinație!

Nave încărcate cu porumb în Portul Constanța, refuzate la destinație!

28 octombrie 2024 - 19:32

România se află în centrul unei crize legate de exporturile de porumb, după ce mai multe nave plecate din Portul Constanța au fost refuzate în țările de destinație. Motivul? Contaminarea cu aflatoxină, o substanță toxică ce face ca marfa să fie considerată periculoasă pentru consumul uman și animal, scrie Profit.ro.

Decizie MADR!

Decizie MADR!

28 octombrie 2024 - 18:26

Plafonarea adaosului comercial la toate alimentele românești, nu doar la cele de bază, este luată în considerare de Ministerul Agriculturii, care pregătește o ordonanță de urgență în acest sens.

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

Congresul European al Fermierilor și Cooperativelor 2024 organizat în România!

28 octombrie 2024 - 15:10

În perioada 23-25 octombrie 2024, Bucureștiul a devenit capitala agriculturii europene, găzduind Congresul European al Fermierilor, un eveniment de importanță majoră organizat de COPA-COGECA în colaborare cu Alianța pentru Agricultură și Cooperare din România, a transmis astăzi Alianța un comunicat pentru Agroinfo. 

Suma APIA minimă pe hectar plătită fermierilor, crescătorilor la avansul APIA!

Suma APIA minimă pe hectar plătită fermierilor, crescătorilor la avansul APIA!

28 octombrie 2024 - 07:44

Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură (APIA) se află în plină campanie de plată a avansului APIA aferent subvențiilor agricole cuvenite fermierilor pentru acest an de cerere. Agroinfo a calculat care este suma minimă pe hectar pe care o pot încasa în avans fermierii, crescătorii de animale.

Primele ninsori, ce spun meteorologii!

Primele ninsori, ce spun meteorologii!

27 octombrie 2024 - 19:13

Vremea rămâne neobișnuit de caldă pentru această perioadă a anului. Temperaturile vor fi ridicate până marți, când în mai multe regiuni ale țării vor apărea ploi ușoare, dar vor fi în continuare peste medie până la finalul lunii octombrie, urmând să se răcească abia după începutul lunii noiembrie.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Plugurile Ovlac Mini pentru agricultura conservativă

Forma trupiţelor şi design-ul special al plugurilor Ovlac Mini permite amestecarea resturilor vegetale şi a solului, chiar în condiţii de secetă. Plugurile Mini sunt recomandate pentru arătura superficială, de mică adâncime, după culturile de vară şi permite combaterea mecanică a buruienilor. Cadru "on-land" permite o viteză mare de înaintare cu un consum mic de combustibil.

Un interviu cu Marius Mitra - reprezentant Ovlac în România

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori! FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere

Bancul zilei

Nedumerire...

Nedumerire...
Un beţiv strigă: Detalii