Franţa a devenit al patrulea stat membru al Uniunii Europene care obţine dreptul de a exporta carne de vită pe piaţa din Statele Unite ale Americii.
Pe 16 ianuarie, Comisia Europeană a confirmat faptul că SUA au anunţat ridicarea embargoului asupra importurilor de carne de vită proveniite din Franţa. Autorităţile europene, inclusiv prin vocea comisarului Phil Hogan, au salutat această decizie, după o foarte lungă perioadă de interdicţie impusă din cauza apariţiei encefalopatiei spongiforme bovine (ESB), cunoscută ca boala vacii nebune, în anii '90.
Aceasta este o veste excelentă pentru producătorii francezi, iar Comisia continuă să colaboreze cu toate părţile implicate pentru a se asigura că, în viitorul apropiat, toate statele membre vor avea acces egal pe piaţa americană, se menţionează într-un comunicat al CE. În ianuarie 2015, Irlanda a fost primul stat membru UE care a obţinut aprobarea pentru a relua exporturile de carne de vită piaţa americană. Ulterior, i s-au alăturat Olanda, Lituania şi, acum, Franţa.
Piaţa americană a fost închisă pentru carnea de vită din UE, începând din ianuarie 1998, când SUA au introdus restricţii la importul de carne de vită, ovine şi caprine, ca urmare a crizei ESB. "Această decizie a Statelor Unite demonstrează în mod clar ceea ce putem realiza prin a avea o relaţie deschisă şi constructivă cu unul dintre cei mai importanţi parteneri comerciali", a declarat comisarul european pentru Agricultură şi Dezvoltare Rurală.