Potrivit datelor procesate de un grup de ONG-uri, Franţa este una dintre ţările membre ale Uniunii Europene care consumă cel mai mult şi în acelaşi timp are şi o legislaţie permisivă în ceea ce priveşte utilizarea produselor fitosanitare.
Cu 291 de molecule autorizate din totalul de 453 aprobate la nivelul UE, Franţa este depăşită doar de Grecia (298) şi Spania (296) între statele membre ale blocului comunitar. Statisticile oficiale susţin că în 2020 Franţa era ţara UE cu cel mai mare volum al vânzărilor de pesticide, însă acest lucru trebuie pus în context, având în vedere suprafaţa agricolă a ţării.
Consumul în raport cu suprafaţa agricolă utilă plasează Franţa uşor peste media europeană (3,3 kg/ha), cu 3,44 kg/ha în 2020. Cei mai mari consumatori sunt Olanda (10,82 kg/ha), Cipru (9,24 kg/ha) şi Irlanda (6,66 kg/ha), conform evaluărilor Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Pe baza Indicelui Frecvenţei Tratamentului (IFT) calculat, zonele cele mai tratate sunt în viticultură, pomicultură şi culturile de cereale. Astfel, merele sunt în topul produselor cele mai dependente de pesticide, urmate de piersici, cartofi şi struguri.
În timp ce Uniunea Europeană şi-a asumat în cadrul aşa-numitului Green Deal reducerea cu 50% a utilizării de pesticide până în 2050, Franţa are propriul său angajament, stabilit încă din 2018, ce vizează atingerea aceleiaşi ţinte însă până în 2025!