Într-o declaraţie comună, 43 de organizaţii ale fermierilor din 14 ţări europene au cerut guvernelor respective să respingă acordul de liber schimb dintre Uniunea Europeană şi Piaţa Comună a Sudului (Mercosur).
Organizaţiile din Austria, Belgia, Croaţia, Danemarca, Elveţia, Franţa, Germania, Italia, Lituania, Luxemburg, Norvegia, Olanda, Portugalia şi Spania au semnat declaraţia comună, la care a aderat şi Consiliul European al Laptelui (European Milk Board - EMB), organizaţie care reprezintă interesele a circa 100.000 de producători de lapte din 15 state europene.
Se pare că Germania, care deţine în prezent preşedinţia rotativă a Consiliului Uniunii Europene, ar fi interesată să se facă progrese în direcţia ratificării acordului UE-Mercosur, chiar dacă recent cancelarul federal Angela Merkel şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la acest acord de asociere între cele două regiuni.
"Odată ratificat acordul UE-Mercosur, importurile de produse precum carne, zahăr şi soia din ţările Mercosur vor creşte, ceea ce, la rândul său, le va încuraja să adopte un model de producţie puternic orientat spre export, chiar mai industrial. În acelaşi timp, fermele familiale din Europa se confruntă cu provocări majore de a produce alimente care respectă standarde mai stricte de mediu şi bunăstare a animalelor, ceea ce implică costuri de producţie mai mari. Creşterea importurilor neechivalente din ţările Mercosur exercită o presiune suplimentară asupra preţurilor mai ales în cazul fermelor familiale din Europa", a avertizat Erwin Schopge, preşedintele EMB.
Fermierii solicită o politică comercială care să promoveze preţuri echitabile ce acoperă costurile de producţie, protecţia mediului, biodiversitatea şi bunăstarea animalelor, drepturile omului, agricultura la scară mică, produsele alimentare regionale şi condiţiile de muncă corecte, se specifică în declaraţia adresată guvernelor respective. Grupurile de fermieri susţin că se confruntă cu provocări majore în ceea ce priveşte producţia de alimente ecologice şi sectorul de creştere a animalelor, ceea ce înseamnă costuri mai mari. Pe de altă parte, spun ele, importurile în creştere şi mai ieftine din ţările Mercosur conduc la creşterea presiunii preţurilor asupra agricultorilor europeni.
Uniunea Europeană este cel mai mare partener comercial al Pieţei Comune a Sudului, din care fac parte patru ţări sud-americane, respectiv Argentina, Brazilia, Paraguay, Uruguay şi Venezuela. Acordul dintre cele două organizaţii a fost sprijinit de lideri din ambele regiuni, dar a creat şi îngrijorări în legătură cu faptul că fermierii din Europa ar putea să nu facă faţă competiţiei venite de peste Atlantic.