Indicele preţurilor produselor alimentare mondiale a scăzut cu 7% în 2012 comparativ cu 2011, arată datele publicate joi de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO).
Pentru întregul an 2012, acest indice a atins o valoare medie de 212 puncte, cu 7% mai puţin decât în 2011.
Potrivit FAO această scădere anuală s-a datorat în principal unei scăderi cu 17,1% a preţurilor la zahăr, în timp ce preţurile produselor lactate au scăzut cu 14,5% iar preţul uleiului a scăzut cu 10,7%. Scăderi mai modeste s-au înregistrat în cazul cerealelor (2,4%) şi la carne (1,1%).
“Rezultatul arată o răsturnare a situaţiei comparativ cu luna iulie 2012 când creşterea bruscă a preţurilor a dat naştere la temeri privind o nouă criză alimentară. Însă coordonarea internaţională precum şi cererea scăzută din cauza stagnării economice a făcut ca creşterea preţurilor să fie una de scurtă durată astfel că preţurile alimentare au încheiat anul 2012 la un nivel mai mic decât cel înregistrat în 2011”, a declarat Jomo Sundaram, directorul departamentului de dezvoltare economică şi socială al FAO.
În decembrie 2012, indicele preţurilor produselor alimentare calculat de FAO a scăzut pentru a treia lună consecutivă, până la nivelul de 209 puncte, aceasta fiind cea mai scăzută valoare înregistrată după luna iunie 2012. sursa: Agerpres