Indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial a scăzut în luna iunie 2014 pentru a treia lună consecutiv, în principal ca urmare a scăderii preţurilor la cereale şi uleiuri vegetale, arată datele publicate, la începutul lunii iulie, de FAO, Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură.
FAO dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleaginoase, lactate, carne şi zahăr.
Preţuri mai mici la grâu, porumb şi uleiuri vegetale
În luna iunie 2014, indicele preţurilor produselor alimentare la nivel mondial, elaborat de FAO, a atins o valoare medie de 206 puncte, în scădere cu 3,8 puncte (sau 1,8%) faţă de valoarea înregistrată în luna mai 2014, potrivit datelor FAO, citate de Agerpres.
FAO a precizat că indicele preţurilor la cereale a atins în luna iunie 2014 o medie de 196,2 puncte, cu 10,9 puncte (sau 5,2%) mai puţin decât valoarea revizuită de 207 puncte înregistrată în luna mai 2014, în principal din cauza unei scăderi de aproape 7% la grâu şi porumb. În cazul preţurilor la uleiuri vegetale, FAO susţine că acestea au scăzut cu 2,4% în luna iunie, pe fondul scăderii preţurilor la ulei de palmier, dar şi a aşteptărilor privind o recoltă record de soia boabe.
Estimări privind producţia mondială de grâu şi de porumb în 2014
Separat, FAO şi-a îmbunătăţit estimările privind producţia mondială de cereale înregistrată în 2014, până la nivelul de 2,478 miliarde tone, cu 21,5 milioane tone mai mult decât estimările anterioare. Revizuirea a fost determinată de o prognoză de producţie mai favorabilă pentru porumb, cu un procent mai mare decât se estima în luna mai a.c..
În ceea ce priveşte estimările privind recolta mondială de grâu din 2014, FAO mizează pe o producţie de 702,7 milioane tone, uşor mai mare decât estimarea din mai, dar cu 1,8% mai mică decât recolta record înregistrată în 2013.