Potrivit Organizaţiei Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură (FAO), indicele preţurilor produselor alimentare mondiale, a scăzut cu 1% în luna octombrie după o creştere de 1,4% în luna septembrie, graţie scăderii preţurilor la cereale şi uleiuri.
În octombrie, indicele FAO a atins o valoare medie de 213 puncte, cu două puncte mai puţin faţă de valoarea înregistrată în luna septembrie. “Declinul se datorează în principal scăderii preţurilor internaţionale la cereale şi uleiuri care au compensat creşterea preţurilor la zahăr şi produse lactate în timp ce preţurile la carne au rămas nemodificate”, a anunţat FAO.
Organizaţia a precizat că în primele zece luni ale acestui an preţurile produselor alimentare au fost mai mici cu 8%, în medie, comparativ cu perioada similară a anului trecut.
Productia globală de cereale va scădea cu 2,7%
FAO şi-a revizuit în jos estimările privind producţia globală de cereale în sezonul 2012/2013, prognozând o scădere de 2,7% în ritm anual până la 2,284 miliarde tone. În schimb, producţia mondială de orez ar urma să atingă o nouă valoare record în 2012 al fel ca şi în cazul recoltei mondiale de zahăr.
Organizaţia dă lunar publicităţii propriul său Food Price Index, care măsoară modificările de preţuri înregistrate de un coş de alimente format din cereale, oleagionase, lactate, carne şi zahăr. sursa: Agerpres