În primele nouă luni din acest an, România a exportat produse agroalimentare de aproape patru miliarde de euro - un record al ultimilor 20 de ani arată datele furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
„În perioada ianuarie - septembrie 2014, exporturile României de produse agroalimentare au fost în valoare totală de 3,902 miliarde de euro, în creştere cu 11,2% faţă de aceeaşi perioadă din 2013, importurile înregistrând o uşoară creştere cu 1,3% în perioada menţionată, până la 3,553 miliarde de euro”, arată datele statistice ale MADR.
Principalul produs exportat în primele nouă luni a fost grâul, unde livrările externe au însumat 773,7 milioane de euro, pentru o cantitate de peste patru milioane de tone, fiind urmat de ţigările de foi şi ţigarete, cu 499,6 milioane de euro (29.700 tone), şi de porumb, care a adus încasări de 394,2 milioane de euro pentru 1,493 milioane tone.
Pe de altă parte, carnea de porc, şroturile de soia, preparatele alimentare, tutunul brut şi produsele de brutărie-patiserie au fost principalele produse agroalimentare importate, la care s-au înregistrat creşteri valorice comparativ cu perioada similară din 2013.
Excedent în comerţul cu produse agroalimentare
Anul 2014 va fi al doilea an în care România va intra pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare, iar fondurile europene atrase în agricultură şi dezvoltare rurală vor depăşi 2,7 miliarde de euro, a declarat Daniel Constantin, ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale. Potrivit acestuia, una dintre cele mai mari realizări ale României din punct de vedere agricole este faptul că portul Constanţa a fost declarat numărul 1 din Europa din punct de vedere al comerţului cu cereale. „Până la urmă este şi un rezultat al unei munci pe care o prestează agricultorii în această ţară, care are o producţie din ce în ce mai mare, o producţie constatată şi un parteneriat de ani de zile cu ţările arabe. Arată seriozitatea producătorului din România şi calitatea produselor” , a spus Daniel Constantin într-un interviu acordat Agerpres.
Acesta a precizat că este foarte probabil ca ţara noastră să încheie anul pe excedent în comerţul cu produse agroalimentare. „Cred că este al doilea an în care vom avea balanţă comercială pozitivă în comerţul cu produse agroalimentare. Mă uit la cifre şi dacă la opt luni suntem pe excedent sunt convins că la sfârşitul anului vom fi tot excedent. Anul trecut, la 8 luni, eram pe deficit, iar România nu a mai avut din 1994 niciun an în care să fie pe excedent, iar acum vor fi doi ani consecutivi, 2013 şi 2014. Este meritul fermierilor şi trebuie să-i apreciem în consecinţă, dar trebuie ca şi ei să simtă acest lucru în buzunar”, a adăugat ministrul Agriculturii.