„Se vor lua măsuri foarte dure de control al lactatelor, care nu vin numai din Olanda, vin şi din Polonia, şi din Ungaria şi de peste tot”, a declarat preşedintele Traian Băsescu, într-un interviu televizat, în contextul blocării tirurilor cu flori din Olanda, la graniţă.
Şeful statului a pus blocada florilor pe seama luptei cu evaziunea fiscală. Chiar dacă, oficialii de la Haga au acuzat românii că reţin transporturile cu flori din cauza refuzului Olandei de a vota în favoarea aderării României la spaţiul Schengen, preşedintele a dat asigurări că aceste două situaţii nu au nimic în comun. „La fel cum am avut perioade când opream în frontieră alte mărfuri, acum s-a întâmplat de a venit rândul florilor”, a explicat însă şeful statului motivul pentru care florile olandeze s-au ofilit la frontieră.
Şi lactatele de import vor fi verificate la graniţă
Urmează rândul lactatelor importate să fie verificate la intrarea în ţară. „Şi dacă asta sperie pe cineva, va trebui să ştie de pe acum”, a fost mesajul preşedintelui. În ultimele zile, evaziunea fiscală a devenit, de altfel, centrul de greutate al discursurilor responsabililor de la Bucureşti pe tema importurilor de flori olandeze.
Pe piaţa laptelui din România, doar ţăranii fac evaziune
Cu toate acestea, producătorii şi asociaţiile din industria laptelui nu par să împărtăşească îngrijorarea preşedintelui. Preşedintele Albalact, Raul Ciurtin, a declarat, însă, pentru Mediafax, că pe piaţa românească a laptelui există doar evaziune fiscală făcută de ţăranii care vând fără acte. „Nu ştiu să existe evaziune fiscală pe piaţa laptelui, mai ales în cazul importurilor”, a spus Ciurtin.
Nici reprezentanţii Asociaţiei Patronale Române din Industria Laptelui (APRIL) nu au cunoştinţă de existenţa unei evaziuni ridicate la capitolul importuri de produse lactate.
O explicaţie suplimentară a avertismentului dat de preşedinte a venit ieri de la preşedintele ANAF, Sorin Blejnar: „De la începutul lui 2009, am dispus o monitorizare a intrărilor din spaţiu comunitar la produse cu risc fiscal ridicat. Monitorizăm intrările de legume, fructe, carne, lactate, flori şi alte produse”. Potrivit şefului ANAF, de la începutul lui 2011 şi până în prezent au fost confiscate 179 de tiruri cu produse cu risc fiscal ridicat, cu o valoare totală de 32 milioane de lei. sursa: rl.ro