Noi produse adăugate pe lista restricțiilor de import din Ucraina. Ministerul Agriculturii propune și prelungirea perioadei în care importurile de produse agroalimentare din Ucraina vor fi permise în România doar în anumite condiții.
Ministerul Agriculturii propune extinderea listei cu produsele agroalimentare care pot fi importate din Ucraina doar în baza unui acord de punere în liberă circulaţie şi utilizare în/pe teritoriul României emis de MADR, conform Ordonanței de Urgență a Guvernului nr. 84/2023, care este în vigoare din 13 octombrie și expiră pe 31 decembrie 2023.
Pe lângă grâu, meslin, porumb, semințe de rapiță și semințe de floarea soarelui, ar urma să fie adăugate pe listă făină de grâu sau de meslin și zahăr din trestie sau din sfeclă și zaharoză chimic pură, în stare solidă.
De asemenea, pe lista operatorilor care pot solicita acordul pentru importul acestor produse din Ucraina vor intra și cei care au ca activitate fabricarea produselor de brutărie și a produselor făinoase și fabricarea zahărului.
Restricțiile la import din Ucraina pentru aceste produse ar trebui să fie aplicate până la data de 31 decembrie 2024, propune MADR.
Importuri din Ucraina: Cantități mai mari de aproape 13 ori pentru făină și de 7 ori pentru zahăr
”Ținând cont de prețurile mici ale materiei prime provenite din Ucraina, procesatorii români s-au orientat către achiziționarea acesteia din Ucraina, în detrimentul fermierilor români care nu au mai reușit să-și valorifice produsele primare și implicit, să-și acopere costurile de producție.
Potrivit datelor statistice, datorită prețurilor mici a unor produse procesate, cum ar fi făina de grâu și zahăr, operatorii economici din România au efectuat importuri masive în detrimentul produselor locale, astfel:
- cantitatea de făină de grâu sau de meslin importată, în perioada ianuarie - august 2023, a fost de 6.806,67 tone, față de aceeași perioadă de referință a anului 2022, în care importurile din Ucraina au fost de 535,13 tone, înregistrându-se o creștere deosebită a cantităților de făină importate din Ucraina, ceea ce afectează activitatea procesatorilor din industria morăritului care nu își pot valorifica produsele cel puțin la prețul de producție, precum și activitatea fermierilor care nu își pot vinde grâul aflat în depozite către industria morăritului, producția anului 2023;
- în sectorul zahărului, cantitatea importată, în perioada ianuarie - august 2023, a fost de 84.633 tone, comparativ cu aceeași perioadă a anului 2022, când s-au importat 12.000 tone, creșterea importurilor fiind semnificativă, cu consecințe imediate și ireversibile privind cultura și procesarea sfeclei de zahăr.
Importurile masive de făină de grâu și zahăr din Ucraina pe piața din România și prețurile mici ale acestora, comparativ cu media prețurilor în Uniunea Europeană, au dus la nemulțumiri în rândul fermierilor care au cultivat grâu și sfeclă de zahăr și care nu își pot valorifica produsele la prețul de producție, sunt necesare măsuri de protejare a producției interne.
Totodată, este necesară menținerea în activitate a fabricilor procesatoare și a locurilor de muncă, prin producerea zahărului și a făinii în unitățile economice din România, prin obținerea de produse de calitate și cu valoare economică adăugată, ceea ce contribuie la creșterea veniturilor fermierilor și a procesatorilor.
La nivel european, asociațiile europene profesionale ale fermierilor și procesatorilor de sfeclă de zahăr, Confederația Internațională a Producătorilor de Sfeclă Europeană și Asociația Europeană a Producătorilor de Zahăr au atras atenția Comisiei Europene asupra distorsiunilor din piață și efectelor negative asupra producției europene, care vor apărea ca urmare ca exportului masiv, fără taxe vamale, de zahăr alb cu origine Ucraina”, se arată în Expunerea de motive a proiectului de Ordonanță de Urgență elaborat de MADR pentru completarea și modificarea OUG 84/2023.