Guvernul egiptean a anunţat, săptămâna trecută, că renunţă la cerinţa privind un conţinut zero de cornul secarei pentru grâul importat şi revine la standardul de 0,05% acceptat la nivel internaţional, după ce trei licitaţii consecutive au fost boicotate de traderii de cereale. Va face totuşi o MODIFICARE importantă, care va afecta toţi comercianţii.
Essam Fayed, ministrul egiptean al Agriculturii, a precizat că Guvernul de la Cairo va angaja o firmă internaţională care va inspecta grâul importat, fără a preciza însă numele companiei. Sistemul actual presupune trimiterea de inspectori egipteni în ţara de unde provine grâul ce ar urma să fie livrat Egiptului, notează Agerpres.
În ultima lună, inspectorii egipteni au refuzat două nave cu câte 63.000 tone de grâu din România şi din Rusia, deşi ambele livrări au fost contractate conform prevederilor anterioare, ce impuneau un conţinut maxim de cornul secarei de 0,05%.
Cerealcom Dolj a cerut Egiptului 500.000 de dolari
Decizia Egiptului nu a rămas fără răspuns. Cerealcom Dolj, traderul român refuzat de Egipt, a anunţat că a cerut să i se returneze aproximativ 500.000 USD, reprezentând garanţia pentru livrarea respinsă. Grâul refuzat avea un conţinut de cornul secarei de 100 de ori mai mic decât standardul internaţional. Mihai Anghel, responsabil pentru relaţiile internaţionale la Cerealcom Dolj, a precizat că firma aşteaptă un răspuns din partea autorităţilor egiptene responsabile cu importurile de grâu, dar şi că putea renunţa la exporturile de grâu către Egipt, dacă autorităţile de la Cairo schimbă frecvent regulile.
Rusia răspunde cu sancţiuni economice
În cazul Rusiei, autorităţile de la Moscova au anunţat supendarea temporară, începând cu 22 septembrie 2016, a importului de fructe şi legume din Egipt, în principal, citrice, tomate şi cartofi. Ruşii au motivat însă că interdicţia a fost impusă din cauza deficienţelor existente în sistemul fitosanitar egiptean.
Efectul ar putea fi dezastuos pentru exportatorii egipteni de fructe şi legume. Rusia este pentru aceştia a doua mare piaţă, după Arabia Saudită. În 2015, Rusia a cumpărat din Egipt citrice în valoare de 150 mil. USD, notează Reuters, citată de Agerpres.
În încercarea de a rezolva problema schimburilor agricole, Egiptul a anunţat că va trimite la sfârşitul lunii septembrie o delegaţie în Rusia.