Evaziunea fiscală s-a mutat, după introducerea taxării inverse la cereale, în sectorul de morărit, afirmă preşedintele Patronatului Român din Industria de Morărit şi Panificaţie (ROMPAN), Aurel Popescu.
“Am vorbit cu reprezentanţii ANAF să facă ceva legat de evaziunea fiscală din morărit, care s-a mutat de pe lanţul cerealelor în mori, la făină şi apare, astfel, şi în panificaţie. Introducerea taxării inverse s-a simţit în domeniul cerealelor pentru că în Portul Constanţa nu a fost agitaţie în această vară. Au dispărut intermediarii care înfiinţau firme pentru 2-3 luni şi apoi dispăreau, dar s-a văzut şi în silozuri, pentru că au fost pline cu grâu”, a spus Aurel Popescu, citat de Agerpres.
Cum câştigă “şmecherii” din sectorul de morărit?
Acesta a precizat că “mulţi şmecheri” achiziţionează făină de pe piaţa românească şi ulterior, doar în acte, certifică livrarea acestor produse ca fiind aduse din Bulgaria pentru a solicita rambursare de TVA.
“Vin cu documente care certifică trecerea camionului prin vamă şi, pe urmă, o vând ca făină bulgărească din moară, când ei nici nu au mişcat camionul. Practic, vameşii nu îşi fac treaba. În momentul de faţă nu ştiu la cât se ridică paguba, dar ştiu că este deja destul de mare şi că acest lucru nu este numai la făină, ci şi la bere şi la alte produse”, a explicat preşedintele ROMPAN.
Legea pâinii, blocată de Senat, a primit semnale pozitive din partea deputaţilor
De asemenea, preşedintele ROMPAN a precizat că, deşi Senatul a blocat proiectul privind Legea Pâinii, a primit un semnal pozitiv din partea deputaţilor.
“După părerea mea, vom scoate HG-uri punctuale, absolut necesare, cu ceea ce am cerut în Legea Pâinii, respectiv cu reţetele de fabricaţie sau obligativitatea vânzării pâinii în magazine specializate”, a mai adăugat Aurel Popescu.
TVA redus la pâine nu este acceptat de FMI
În ceea ce ce priveşte reducerea TVA la pâine, Popescu a spus că va încerca să forţeze nota, deşi în acordul cu Fondul Monetar Internaţional (FMI) s-a specificat clar că nu sunt acceptate astfel de măsuri nici în 2012.
ROMPAN asigură peste 70% din producţia naţională de pâine şi produse făinoase şi cca. 40 - 45% din cea de panificaţie
În România activează în jur de 5.000 de agenţi economici înregistraţi în industria de panificaţie şi alţi 2.500 în cea de morărit, numărul angajaţilor din sector ridicându-se la 35.000.
ROMPAN reuneşte circa 280 de producători din industria de morărit şi panificaţie, printre care se numără cei mai importanţi fabricanţi din domeniu. Firmele asociate ROMPAN asigură, la nivel naţional, peste 70% din producţia de pâine şi produse făinoase şi în jur de 40 - 45% din cea de panificaţie.