Vânzările masive către Rusia şi Turcia, în 2010, au transformat Uniunea Europeană într-un exportator net de carne de vită proaspătă şi congelată, pentru prima dată după aproape un deceniu.
Potrivit datelor publicate recent de Consiliul Dezvoltării Agricole şi Horticole, exporturile de carne de vită din spaţiul comunitar au înregistrat anul trecut o creştere de 178 la sută, până la valoarea de 215 mii tone, în timp ce importurile au atins cota de 203 mii tone, în scădere cu 10 procente faţă de 2009. Mai mult de jumătate din produsele exportate au fost în stare proaspătă şi refrigerată.
Turcia şi Rusia au fost principalele pieţe de desfacere, cele două ţări absorbind 64 la sută din totalul exporturilor UE de carne de vită. În cazul Turciei, explicaţia este una cât se poate de firească, autorităţile de la Ankara aplicând o reducere semnificativă a taxelor de import.
Vânzările înregistrate în acest sector au readus Uniunea Europeană în postura de exportator net de produse agricole, pentru prima dată din 2006. Astfel, anul trecut au fost tranzacţionate bunuri în valoare totală de 91 miliarde euro, cu numai un miliard mai puţin decât a obţinut Statele Unite, cel mai mare exportator de produse agricole din lume.
UE rămâne însă de departe cel mai mare importator de bunuri agricole, cu o valoare de 85 miliarde în 2010, mai mult cu 9% faţă de anul precedent.
Cea mai mare creştere a exporturilor a fost înregistrată anul trecut de Rusia, unde vânzările au crescut cu aproape o treime, în timp ce China a devenit al treilea mare importator de produse agricole din lume, cu o creştere de 47 la sută.