Adama
AGRICOVER

O nouă derogare pentru laptele neconform: beneficii şi condiţii

Publicat: 07 noiembrie 2011 - 10:37
Comenteaza   | Print | Trimite unui prieten
30% din laptele prelucrat în România este lapte neconform

România va primi acordul Comisiei Europene în ceea ce priveşte prelungirea perioadei de tranziţie cu doi ani, până la finele lui 2013, pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

Lapte colectat de la gospodării cu 1-3 vaci
Potrivit sursei citate, această derogare oferă, în primul rând, procesatorilor posibilitatea de a colecta lapte de vacă de la gospodăriile ţărăneşti cu 1-3 vaci, dar şi de a oferi produse lactate pe o piaţă internă sufocată de produse din import.

„Beneficiile acestei decizii sunt majore. În primul rând va exista posibilitatea ca laptele să se colecteze de la gospodăriile ţărăneşti cu 1-3 vaci, mai ales că în mediul rural laptele este o sursă extrem de importantă de venit, cel puţin pentru un milion de gospodării din România. De asemenea, în contextul crizei şi al bătăliei pe o piaţă a industriei alimentare extrem de agresivă şi nemiloasă, foarte multe unităţi şi producători români nu îşi vor închide porţile, ci vor putea să producă în continuare alimente, care vor fi puse în consumul naţional, oferindu-le astfel posibilitatea să facă faţă producţiei uriaşe care vine de afară”, a explicat preşedintele ANSVSA.

Standardul de calitate trebuie respectat
Laptele crud de vacă trebuie să îndeplinească standardul de calitate din UE, respectiv numărul total de germeni să fie mai mic sau egal cu 100.000/mililitru, iar numărul de celule somatice mai mic sau egal cu 400.000/mililitru.

În aceste condiţii, fermierii trebuie să producă numai lapte de calitate europeană (care respectă parametri de igienă de curăţenie şi de sănătate ai animalului şi ai mediului de creştere), iar procesatorii trebuie să preia numai lapte conform standardelor UE.

Instalaţie de muls vaci_b

30% din laptele prelucrat în România este lapte neconform
Potrivit datelor ANSVSA, la ora actuală 82 de unităţi din România procesează lapte conform şi lapte neconform fără a avea linii separate, iar două unităţi procesează pe linii separate laptele conform şi cel care nu îndeplineşte cerinţele comunitare. Circa 30% din laptele prelucrat în România este lapte neconform.

În 2010, producţia totală de lapte a fost de 4,4 miliarde de litri, din care 1,2 miliarde de litri s-au vândut direct pe piaţă. Circa 993 de milioane de litri au ajuns în unitaţi specializate, 1,7 miliarde de litri au rămas în ferme pentru consum familial, iar 434 de milioane de litri reprezintă consumul tehnologic. Fabricile au o capacitate proiectată de 2,67 miliarde de litri, însă, doar 1,35 miliarde de litri este acoperită.

În negocierile cu Uniunea Europeană, România a primit dreptul să realizeze trei milioane de tone de lapte pe an, din care două milioane de tone au fost alocate pentru vânzare directă, iar un milion de tone pentru livrări către fabricile de procesare.
sursa: Agerpres

Vizualizat: 3037 | PrintPrint | Trimite unui prietenTrimite unui prieten

Citeste si:

CE votează pe 14-15 noiembrie prelungirea cu doi ani a perioadei de tranziţie pentru procesarea laptelui neconform

CE votează pe 14-15 noiembrie prelungirea cu doi ani a perioadei de tranziţie pentru procesarea laptelui neconform

La mijlocul lunii noiembrie România poate primi acordul Comisiei Europene în ceea ce priveşte prelungirea perioadei de tranziţie cu doi ani, până la finele lui 2013, pentru procesarea laptelui neconform cu cerinţele comunitare, a declarat preşedintele Autorităţii Naţionale Sanitare Veterinare şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA), Radu Roatiş.

Micii fermieri vor putea obţine lapte conform, cu condiţia asocierii

Micii fermieri vor putea obţine lapte conform, cu condiţia asocierii

Micii fermieri au la dispoziţie un concept de sală de muls, care poate fi amplasată în diferite zone din ţară, pentru a-i ajuta să se adapteze la regulile Uniunii Europene în privinţa conformităţii laptelui.

Văcuţele irlandeze au ajuns în România cu avionul

Văcuţele irlandeze au ajuns în România cu avionul

Un avion special a aterizat pe 28 octombrie, la orele 13:15, pe aeroportul din Timişoara. Din acesta au coborât 70 de vaci de rasă, aduse din Irlanda, pentru a fi integrate într-un program de asigurare a hranei pentru copiii unui orfelinat din Oradea şi zeci de familii din judeţul Cluj.

România a realizat 57% din cota de livrări şi 56% din cota de vânzări directe în anul de cotă 2010-2011

România a realizat 57% din cota de livrări şi 56% din cota de vânzări directe în anul de cotă 2010-2011

Cinci state membre ale Uniunii Europene - Danemarca, Olanda, Austria, Cipru şi Luxemburg - şi-au depăşit cotele de lapte în anul de cotă 1 aprilie 2010 - 31 martie 2011 cu aproape 200.00 tone de lapte şi trebuie să plăteasă penalizări în valoare de 55,57 mil. euro. Cu toate aceste depăşiri, producţia totală de lapte a UE a fost cu 6% sub nivelul cotelor însumate ale tuturor Statelor Membre.

Ministerul Agriculturii intenţionează să aloce doar 450 lei pe cap de vacă în 2011

Ministerul Agriculturii intenţionează să aloce doar 450 lei pe cap de vacă în 2011

Membrii Federaţiei Crescătorilor de Bovine din România (FCBR) nu vor participa anul acesta la Indagra şi se pregătesc de proteste în stradă, nemulţumiţi de suma prea mică pe care Ministerul Agriculturii intenţionează să o aloce pentru Plata Naţională Directă Complementară (CNDP) aferentă anului 2011, sumă care reprezintă doar jumătate din banii pe care crescătorii i-au cerut şi ar avea dreptul să îi primească, ne-a spus Claudiu Frânc, preşedintele FCBR, după întâlnirea cu ministrul Valeriu Tabără, din 17 octombrie 2011.

Scrie parerea ta







Numarul comentariului:
Nume:
Cod de securitate
Accept regulile de comentariu

Bine ați venit!

Aș vrea să stabilim câteva reguli pentru ca discuțiile să se poarte civilizat și constructiv.

1. În primul rând fiți respectuoși și prietenoși cu cei care comentează. Scopul e să găsim metode prin care să ne înțelegem ideile și motivațiile nu să ne depărtăm și mai mult.

2. Orice comentariu poate fi considerat material pentru ”intrebarea” care va motiva un articol.

3. Dacă consideri că întrebarea ta a fost prost reprezentată sau răspunsul te nemulțumește te rog comentează și lămurim.

4. Vă rog să criticați liber dacă vi se pare că am prezentat greșit ceva, dar să luați în considerare că scopul paginii este să fie moderat (pe cât posibil) deci nu o să vedeți scrieri agresive de la noi.

5. Pentru fiecare postare o să vă rog să păstraţi discuţia pe subiect astfel încât să nu divagăm neconstructiv fără a ajuta pe nimeni.

5. În rest folosiți-vă bunul simț.

Mulțumim!



Video

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

CLAAS România - soluţii digitale, servicii post-vânzare şi training specializat pentru operatori!

Massey Ferguson a convins de la prima lucrare FERME DE VÂNZARE în județul Cluj! IMAGINI DIN DRONĂ // Detalii în descriere Prețul, brandurile și garanția l-au convins pe Mihai Cherecheș să aleagă IPSO Utilaje de Ocazie

Bancul zilei

În vacanţă...

În vacanţă...
De trei ori am fost în vacanţă şi de trei ori soţia mea a rămas însărcinată Detalii