Potrivit ultimelor statistici importurile de animale vii în Irlanda sunt cu 41% mai mari decât anul trecut. Cifrele arată că 2.890 de bovine tinere au fost importate în Irlanda de la începutul anului, faţă de 2.037 animale în perioada similară a anului trecut. Animalele importate constau în vite de carne şi de lapte provenind din Irlanda de Nord, Marea Britanie şi România.
Autorităţile sanitar veterinare din Irlanda au respins acuzaţiile potrivit cărora creşterea importurilor de bovine reprezintă un risc pentru şeptelul naţional, potrivit unui articol publicat marţi în cotidianul Irish Independent.
„Aceleaşi principii veterinare se aplică în întreaga Europă deoarece funcţionează piaţa unică Europeană. Dacă ar fi fost o problemă de sănătate la o singură bovină importată, Departamentul Agriculturii ar fi oprit importurile”, a declarat inspectorul sanitar vetrinar Seamus Scallon, potrivit Agerpres.
De asemenea, comercianţii de animale vii susţin şi ei că importurile nu constituie un risc, deoarece animalele importate trebuie să respecte acelaşi criterii ca şi animalele exportate de Irlanda. „Toate animalele importate au un certificat de sănătate pentru a respecta normele sanitare din Irlanda”, a declarat traderul Adam Buitelaar.
Potrivit datelor furnizate de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale (MADR) din România, aloarea exporturilor de animale vii (bovine, ovine/caprine, porcine şi păsări) s-a ridicat la 116,44 milioane de euro, în perioada 1 ianuarie - 31 iulie 2011, în creştere cu aproape 40 de procente faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut şi de două ori mai mare decât cea a importurilor de animale vii din aceste specii.
sursa: Agerpres