Comerţul ilegal cu caviar provenit din România şi Bulgaria ameninţă supravieţuirea sturionilor din Dunăre, potrivit unui raport publicat de organizaţiile World Wide Fund for Nature (WWF) şi Traffic.
„Este îngrijorător faptul că niciuna dintre cele două ţări, România şi Bulgaria, nu a raportat capturi de caviar, în timp ce alte State Membre au înregistrat mai multe capturi în care erau implicate şi cele două ţări. Cantităţile detectate nu sunt foarte mari, însă trebuie să ţinem cont de faptul că volumul real al comerţului ilegal este considerat a fi mult mai mare, dar mai ales de faptul că orice formă de comerţ ilegal pune în pericol speciile ameninţate cu dispariţia”, a declarat Katalin Kecse-Nagy, reprezentant Traffic.
Potrivit WWF, România şi Bulgaria deţin singurele populaţii viabile de sturioni sălbatici din Uniunea Europeană, ambele state interzicând pescuitul de sturioni. România a interzis pescuitul comercial al sturionilor în 2006, pentru o perioadă de 10 ani, iar în următorii cinci ani după această decizie a fost demarat un program de repopulare.
Au fost eliberaţi în Dunăre 404.775 pui de sturioni
Prin acest program, până în 2010, în Dunăre au fost eliberaţi 404.775 pui de sturioni (păstrugă, morun, nisetru, cegă), la ora actuală programul fiind sistat din lipsă de fonduri. La rândul său, Bulgaria a interzis pescuitul comercial în martie 2011, pentru un an, dar se intenţionează o extindere a prohibiţiei până în 2016.
Potrivit datelor publicate în raportul citat, în perioada 2000-2009 au fost raportate de către statele membre UE 14 capturi de caviar ilegal provenit din Bulgaria (27,5 kg distribuite în cinci capturi) şi România (25 kg, în nouă capturi). Cu toate acestea, nici Bulgaria, nici România nu au raportat capturi ilegale de caviar.
Raportul „Comerţul cu caviar în Bulgaria şi România” a fost realizat de către Fondul de Conservare a Speciilor Mohamed bin Zayed şi WWF.
sursa: Agerpres