Populaţia din judeţul Sibiu are posibilitatea să se aprovizioneze cu lapte crud de vacă prin intermediul automatelor de lapte, proprietatea unor crescători de vaci cu lapte, care au început să funcţioneze încă din anul 2010, când au fost amplasate în spaţiul public primele 11 automate de lapte.
La această dată, urmează să fie înregistraţi, la DSVSA Sibiu, pentru vânzarea directă a laptelui, 24 proprietari de vaci cu lapte, cu 29 automate de livrare, amplasate pe raza oraşelor Sibiu şi Mediaş.
Pentru ca laptele distribuit prin automate să asigure standardele de calitate, DSVSA Sibiu face un anunţ către fermierii interesaţi, cu obligaţiile ce le revin în acest sens.
Laptele crud destinat vânzării directe către consumatorul final prin intermediul automatelor trebuie să îndeplinească următoarele condiţii:
• să provină din exploataţii înregistrate sanitar-veterinar de către DSVSA Sibiu, inclusiv pentru activitatea de vânzare directă a laptelui crud;
• să fie obţinut de la animale sănătoase şi care nu prezintă nici un semn de boală care ar putea duce la contaminarea laptelui;
• Instalaţiile de muls, ustensilele şi spaţiile în care se depozitează laptele după muls, să asigure limitarea riscurilor de contaminare a laptelui;
• laptele crud trebuie să se încadreze în parametrii de calitate (număr total de germeni, număr total de celule somatice), comfirmate prin buletine de laborator;
• să fie obţinut cu respectarea tuturor cerinţelor de igienă a mulsului şi să fie răcit, păstrat la fermă şi transportat corespunzător, pentru a nu pune în pericol sănătatea consumatorului
Operatorii care comercializează lapte crud prin intermediul automatelor, trebuie să se asigure că automatele:
• sunt amplasate în spaţii închise sau în spaţii deschise, care să elimine orice risc de contaminare;
• pot fi uşor de curăţat, dezinfectat atât la interior cât şi la exterior;
• sunt prevăzute cu sisteme de răcire care să permită menţinerea laptelui crud la o temperatură de maxim până la +4°C şi minimum 0°C;
• rezervoarele de depozitare a laptelui crud trebuie să fie uşor de curăţat şi dezinfectat;
• să fie dotate cu un sistem exterior de afişare a temperaturii;
• să se afişeze vizibil: documentull de înregistrare sanitară veterinară eliberat de DSVSA Sibiu; denumirea exploataţiei de origine a laptelui crud şi data mulgerii; data la care a fost alimentat automatul; data expirării valabilităţi laptelui; să aibă inscripţionate următoarele menţiuni: „LAPTE CRUD - se va fierbe”.
• automatele se alimentează cu lapte zilnic, iar laptele nevândut se returnează către locul de origine;
• este permisă vânzarea directă de lapte crud prin introducerea acestuia în ambalajele consumatorului final, responsabilitatea privind asigurarea curăţirii şi igienizării acestora revenind în totalitate consumatorului.
Nerespectarea prevederilor prezentelor norme sanitar-veterinare se sancţionează potrivit prevederilor legislaţiei în vigoare, cu amendă între 1.200 şi 5.000 lei.
sursa: comunicat de presă al DSVSA Sibiu